PETUA PUTIHKAN GIGI SECARA SEMULAJADI DAN SIHAT

by - April 16, 2017


Petua Putihkan Gigi – Mempunyai gigi putih dan sihat sememangnya menjadi harapan bagi semua orang lelaki dan wanita sehingga tidak terkejut jika perkataan “petua dan cara putihkan gigi” menjadi perkataan yang datang apabila anda menaip perkataan gigi di google. Tidak hanya itu, buku-buku yang membincangkan perkara yang sama juga sentiasa laris di pasaran.
Sebelum membincangkan petua putihkan gigi, anda perlu tahu apakah perkara-perkara yang membuat gigi menjadi kuning. Sering merokok, kopi atau teh, serta berus gigi yang jarang menjadi sebab-sebab mengapa gigi tidak putih. Oleh itu, kami mengesyorkan bahawa anda tidak melakukan perkara-perkara itu jika anda mahu gigi anda putih dan sihat.
Terdapat pelbagai petua putihkan gigi secara semulajadi dan tidak melalui ubat-ubatan kimia. Walau bagaimanapun, dengan menggunakan cara semulajadi pasti akan menjadikan gigi sihat dan boleh putih. Oleh itu, berikut adalah beberapa cara semula jadi untuk putihkan gigi.
1. Kayu miswak
Mungkin anda biasa dengan kayu miswak. Kayu miswak merupakan salah satu alat untuk membersihkan gigi sejak zaman purba. Tidak semua kayu yang diambil dari anggota atau akar pokok miswak mampu digunakan dalam petua putihkan gigi secara semulajadi. Hanya kayu yang mempunyai struktur kuat tetapi halus dan dijaga kebersihannya yang boleh digunakan sebagai alat untuk putihkan gigi. Bukan sahaja akan dapat memutihkan gigi, kayu miswak mampu membersihkan dan menguatkan gusi dan gigi. Juga begitu ramai orang menyebutnya sebagai berus gigi semulajadi.
2. Lemon dan garam
Campuran lemon dan garam boleh digunakan sebagai pes gigi semulajadi semulajadi yang boleh membuat gigi kuning bertukar menjadi putih dalam masa yang singkat. Cara membuatnya juga sangat mudah. Yang anda perlukan adalah hanya mencampurkan jus lemon, di campur dengan sedikit garam. Campuran baik kedua-duanya untuk membentuk pes dan gunakan ia seperti pes gigi biasa. Sila baca juga petua hilangkan sakit gigi dengan garam. Petua putihkan gigi dengan pes gigi semulajadi dari lemon dan garam ini sememangnya agak kuat tetapi jangan gunakan terlalu kerap kerana ia akan merosakkan lapisan gigi disebabkan oleh kandungan asid yang tinggi pada lemon tersebut. Tidak hanya itu, kandungan garam yang berlebihan juga akan merosakkan lapisan kulit gigi sehingga ia akan menjadikan gigi mudah berliang.
Selain daripada menggunakan campuran lemon dan garam sebagai pes gigi semulajadi, anda juga boleh menggunakan pes gigi semulajadi lain yang merupakan gabungan antara kulit oren dengan daun bay. Cara membuatnya juga sangat mudah, anda hanya perlu memukul pelan kulit oren dan daun bay yang sebelumnya sudah dikeringkan. Beri sedikit air dan kemudian kacau untuk membentuk pes. Gunakan pes semulajadi ini sebagai pes gigi anda setiap hari.
3. Strawberi
Siapa yang tidak suka strawberi, ia memang agak asid namun mengandung vitamin C yang sangat banyak membuat buah ini senantiasa di buru. Buah dengan rasa masam kemanisan ini boleh menjadi salah satu bahan mujarab untuk putihkan gigi. Petua putihkan gigi dengan strawberi sangat mudah. Yang mesti anda lakukan adalah hanya dengan makan buah strawberi seperti biasa secara kerap. Akhirnya gigi anda akan lebih putih dan sihat. Selain strawberi, anda boleh makan epal, saderi, dan lobak merah yang menjadi peluntur gigi kuning secara semulajadi.
4. Kulit oren
Mungkin anda tidak pernah terfikir jika kulit oren yang biasa anda buang ternyata boleh menjadi bahan untuk putihkan gigi dalam masa yang singkat. Hampir semua kulit oren boleh digunakan sebagai bahan semulajadi untuk putihkan gigi kerana semua oren mengandung vitamin C yang tinggi. Petua putihkan gigi dengan  kulit oren sangat mudah, iaitu dengan menggosok bahagian dalam daripada kulit oren yang berwarna putih. Untuk mendapatkan kesan yang maksima, anda boleh melakukan cara ini setiap hari. Walau bagaimanapun, bagi orang-orang yang mempunyai gigi sensitif tidak perlu menggunakan satu ini kerana akan memburukkan keadaan gigi anda.
5. Arang kayu
Arang kayu ternyata menjadi ramuan yang mujarab digunakan dalam putihkan gigi secara semulajadi. Ia mungkin kedengaran ganjil kerana jenis arang kayu yang berwarna hitam tetapi berkesan dalam pemutihan gigi. Supaya dapat menggunakan arang kayu sebagai bahan pemutih gigi dilakukan dengan menggosok arang kayu seperti anda mengoleskan gigi. Selepas itu berkumur-berkumur untuk membersihkan gigi, anda tidak mahu kan gigi kelihatan hitam akibat arang kayu? Bila menggunakan arang kayu, ianya tidak boleh berlebihan memandang pengambilan berlebihan hanya akan menyebabkan kesakitan pada gigi dan boleh merosakkan daripada e-mel gigi anda. Jadi, hanya menggunakan biasa sahaja.
6. Makanan / minuman yang terbuat dari susu
Sesiapa yang boleh mengira apabila makan makanan / minuman yang terbuat dari susu menjadi petua putihkan gigi yang mujarab. Kandungan kalsium yang dimiliki oleh pelbagai jenis olahan susu ternyata menjadi sangat baik untuk kesihatan gigi, memperkasakan dan memutihkan gigi. Cara ini adalah cara yang paling mudah memandang anda hanya sekadar memakan beberapa makanan / minuman olahan susu seperti keju dan yogurt secara kerap setiap hari. Walau bagaimanapun, jika anda suka susu tulen adalah lebih baik.
7. Pokok pinang
Petua putihkan gigi adalah dengan menggunakan pokok pinang. Buah ini sememangnya sering digunakan oleh orang tua sebagai bahan mentah utama untuk acara perkahwinan. Bukan sahaja dikatakan mampu menguatkan gigi, buah pinang ini juga sebenarnya berguna untuk pemutihan gigi yang berwarna kuning. Caranya semata-mata dengan membakar benih dari pokok pinang hingga hangus dan pukul hingga sebati. Selepas itu, gosok pokok pinang itu dengan menggunakan kain kapas. Adakan rawatan ini dua minggu sekali secara kerap dan lihat hasil yang akan anda dapatkan.

Di samping melakukan beberapa perkara di atas sebagai petua putihkan gigi secara semulajadi dan sihat, anda mestilah menjauhi pelbagai hal-hal yang menjadikan gigi anda menjadi kuning dan tidak putih lagi. Anda juga perlu berterusan dalam melakukan cara-cara tersebut untuk diperoleh hasil secara optimum. Bahan yang digunakan dalam beberapa petua putihkan gigi di atas adalah bahan semulajadi sehingga ia tidak akan menyebabkan kesan sampingan. Jika ada cara yang selamat dan tanpa kesan sampingan, mengapa perlu mengambil risiko untuk menggunakan bahan-bahan berbahaya?

You May Also Like

0 Comments

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

PEMILIK BLOG
-LIN LIENA-