PETUA HILANGKAN JERAWAT

by - April 16, 2017


PETUA HILANGKAN JERAWAT

Timbulnya jerawat tentu membuat tidak selesa bagi wanita serta lelaki. Akan tetapi, lelaki lebih cuek dan tidak menghiraukan timbulnya jerawat. Berbeza dengan wanita yang sangat perhatian menjaga kebersihan, kecantikan, serta keindahan tubuh. Jerawat akan membuat wanita menjadi minder, badmood, serta tidak percaya diri. Hal tersebut tidak perlu dirisaukan, kerana anda boleh mengikuti cara dan petua hilangkan jerawat tanpa kesan sampingan. Perlu diingat bahawa jerawat tidak serta-merta menghilang, melainkan butuh masa proses yang beransur-ansur.

Perhatikan kepada langkah-langkah dasar mengenai timbulnya jerawat. Anda mesti tahu terlebih dahulu diri sendiri sebelum melakukan tindakan selanjutnya seperti rawatan ataupun melakukan penjagaan. Pertama sekali lihat gaya hidup serta pola makan anda. Ada makanan tertentu yang membuat jerawat cepat berulang dan menyebabkan kulit wajah cepat berminyak, perhatikan juga gaya hidup anda misalnya sering memakai make up yang kurang sesuai di kulit muka anda, lalu ubat-ubatan yang anda konsumsi, serta melakukan perubatan secara medis. Keempat perkara tersebut mesti anda pahami terlebih dahulu, kerana diri anda sendiri yang tahu kekebalan tubuh serta mengenal tanda-tanda muka anda mudah berjerawat. Jika timbul tanda-tanda jerawat, tidak ada salahnya anda melakukan petua hilangkan jerawat secara semula jadi dengan menggunakan bahan-bahan herba.

1. Daun betik
Olahan daun betik menjadi pes yang boleh digunakan sebagai topeng. Hal ini telah banyak dilakaukan serta digunakan di pelbagai salon kecantikan. Kerana daun betik banyak kandungan nutrien dan antioksidan yang boleh memberi kesan kepada kulit anda, termasuk sangat berkuasa menghilangkan jerawat. Cara hilangkan jerawat dengan topeng daun betik sangat mudah dibuat. Mula-mula ambil 5 keping daun betik (atau seperlunya sahaja) dan kemudian dijemur dan dikeringkan. Bila sudah kering, pukul-pukul dan campur dengan air hingga membentuk pes. Selepas pes sudah mengental, sapukan pada muka yang berjerawat kira-kira 10-15 minit. Basuh dengan air bersih. Kesan yang terasa tidak serta-merta, ia perlu mengambil masa 1 atau 2 minggu bila dilakukan secara teratur. Anda boleh membuat topeng daun betik pada malam hari bila otot-otot muka sedang santai
2. Aloe Vera
Aloe vera boleh mengurangkan keradangan pada jerawat. Penggunaan aloe vera bukan semata-mata untuk vitamin rambut yang mencegah kerontokan serta mempercantik rambut, ternyata kebergunaan pada aloe vera boleh membantu mengurangi keradangan serta ruam ruam merah di sekitar jerawat. Tidak hanya itu, kandungan dalam aloe vera boleh mengawal kadar lebihan minyak di muka. Kerana punca utama jerawat muncul adalah lebihan minyak. Cara hilangkan jerawat dengan aloe vera sudah diakui kegunaannya, sudah tentu dengan cara pemprosesan yang betul dan bersih. Proses membuatnya cukup mudah, jadikanlah aloe vera hingga menjadi gel dengan cara hiris daging lidah buaya (buang terlebih dahulu kulitnya). Setelah menjadi gel, sapukan pada muka dan tunggu hingga 40 menit dan kemudian bilas dengan air bersih. Adakan kegiatan ini secara teratur sekurang-kurangnya 2 kali dalam seminggu agar jerawat cepat teratasi dan tidak meninggalkan parut jerawat.
3. Timun
Petua hilangkan jerawat dengan timun sudah turun-temurun digunakan. Tidak perlu membeli topeng dengan  bahan timun di kedai-kedai, anda boleh membuatnya sendiri di rumah. Sudah tentu timun yang anda gunakan masih segar, bukan di proses di kilang. Timun berfungsi sebagai anti-radang, ia sangat sesuai untuk merawat muka yang mula memerah dan memberi kesan keradangan. Cara membuatnya, timun di blend dan disesuaikan jumlahnya dengan kebutuhan, tanpa tambahan air. Kemudian oleskan dan jadikan topeng hingga menutupi muka. Diamkan hingga 1 jam dan kemduain bilas dengan air suam. Anda boleh lakukan dengan rutin hingga jerawat turun dan hilang.
4. Jus Limau Nipis dan Lemon
Gunakan jus limau nipis dan lemon sebagai pembersih muka. Diantara petua hilangkan jerawat dengan menggunakan bahan semula jadi, proses yang paling cepat penyembuhannya adalah menggunakan jus limau nipis dan lemon. Kerana pada air limau nipis dan lemon sangat kaya dengan kandungan vitamin C ini yang amat mujarab menghilangkan jerawat di muka yang timbul dan besar. Ambil faedah air dari perasannya.
Gunakan air tersebut untuk membasuh muka anda dari kotoran (sebelumnya cuci muka dengan sabun khusus kulit muka), oleskan dengan kapas dan ratakan ke seluruh kawasan muka terutama yang berjerawat. Jika anda menggunakan air lemon, anda boleh mendiamkannya hingga keesokan hari dan basuh dengan air bersih pada pagi harinya. Akan tetapi jika anda membuat jus limau nipis, oleskan hanya pada kawasan yang berjerawat sahaja dan biarkan selama 20 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Cara menghilangkan jerawat dengan menggunakan jus limau nipis dan lemon ini ada baiknya dilakukan setiap hari untuk mempercepat hilangnya jerawat dan penyembuhan parut jerawat.
5. Penyejatan Muka
Faedah daripada penyejatan muka ini termasuk untuk membuka liang-liang di bahagian muka agar pernafasan kulit muka tersirkulasi dengan baik. Wap tersebut akan membantu menyingkirkan bakteria, minyak dan kotoran yang terperangkap di dalam liang jerawat hingga jerawat mudah diselesaikan.
Anda boleh melakukan penyejatan muka ini dengan cara tradisional dengan menggunakan bekas seperti sinki yang diisi dengan air panas (yang baru mendidih) supaya wap yang dihasilkan banyak. Letakkan muka anda di atas air panas tersebut (jangan sampai tersentuh air panas) dan biarkan wap panasnya menerpa muka anda. Lakukan selama beberapa minit atau hingga uap air sudah menghilang.
Lepas itu bilas dengan air suam. Untuk cara terakhir, oleskan pelembab bebas minyak. Cara ini sangat sederhana dan mungkin kurang maksimal. Akan menjadi maksimum apabila anda melakukannya secara rutin. Dua kali sehari sebaiknya anda lakukan selama seminggu penuh atau hingga 2 minggu. Tentu ini berbeza dengan anda menggunakan teknologi penyejatan wajah pada alat kecantikan yang hasilnya cenderung lebih cepat akan tetapi akan mengeluarkan banyak kos. Anda mahu yang mana?

cara hilangkan jerawat


You May Also Like

0 Comments

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang ada di laman ini adalah dari tuan blog sendiri. Ia tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemilik asalnya. Sebarang print screen terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan blog sendiri. Pendapat tuan blog tidak semestinya kekal. Terima Kasih..

PEMILIK BLOG
-LIN LIENA-