Resepi Roti Gulung Sardin - Lin Liena Story

Tuesday, 7 May 2019

Resepi Roti Gulung Sardin

Resepi Roti Gulung Sardin| Assalamualaikum uolss,Selamat menyambut bulan ramadhan.Dah lama sis tak share resepi dalam blog,hihi mungkin penyakit M dah terlalu kuat dalam diri ni.
Tak nakla malas terlalu lama,so..nak share resepi yang simple dan enak dimakan waktu petang atau berbuka nanti.

Resepi Roti Gulung Sardin

Sebenarnya,sis tak pernah tau makan roti gulung ni,tapi tengok orang buat macam sedap jer..so sis try la buat..tak susah pun uolsss,yang penting rajin jelah.ok...jom.kita tengok resepi yang terlajak.senang ni.

Resepi Roti Gulung Sardin

Roti dilenyek sampai nipis..kalau xde kayu tu pakai la cawan ke apa,janji roti tu penyek hehe..

Resepi Roti Gulung Sardin

Resepi Roti Gulung Sardin

Yang ini inti dia ye...
Sardin 1 tin kecil
Roti sepaket yang kecil
Bawang merah hiris halus
Cili padi
Limau nipis dibuang biji
Garam sedikit
(dilenyek sehingga hancur)

Resepi Roti Gulung Sardin

Letak sedikit inti pada roti dan gulungkan,jangan letak banyak ye,takut pecah masa goreng nanti.Pastikan roti digulung kemas dan dilekatkan dengan sedikit tepung gandum yang dicampur air(2 sudu tepung dicampur sedikit air)

Resepi Roti Gulung Sardin

Telur 2 biji letak garam sikit je..
Celup roti yang telah digulung tadi

Resepi Roti Gulung Sardin

Pastikan minyak cukup panas sebelum menggoreng ye,nanti resap minyak.goreng sehingga kuning keemasan.terbalikkan roti bila dah garing.

Resepi Roti Gulung Sardin

Taraaaa..dah siap dah Roti Gulung Sardin kita,confirm sedap uolsss,boleh dimakan dengan sos pilihan..selamat mencuba..

22 comments:

  1. Fav ana ni lina. Makan xpernah kurang dr 3 biji. Hehe

    ReplyDelete
  2. wahh sedap saya tak makan sardin. tapi sy boleh ganti ngn bilis kan

    ReplyDelete
  3. dah lama tak makan roti gulung sardin ni, senang je nak buat kan. Bulan puasa ni masak simple je dah cukup dah untuk berbuka.

    ReplyDelete
  4. semalam baru jer buat roti gulung sosej..lain kali boleh buat roti gulung sardin..senang menu2 mcm ni..mak2 byk kerja kan bulan puasa ni

    ReplyDelete
  5. Aduh tliur plak tengok. Haha.. lama tak buat roti gulung sardin. Senang nak buat dan mengenyangkan. Tq bagi idea untuk juadah berbuka nanti. Hari2 dok pikir nak masak apa sebenarnya.

    ReplyDelete
  6. sedapnya roti gulung sardin ni. menu simple tapi bila makan waktu sahur cukup nice. cara nak buat pun senang sangat. boleh la buat standby tuk sahur nanti. mohon salin resepi ye

    ReplyDelete
  7. Memang fav sis roti gulung sardin ni tapi selalu beli je, tak pernah buat sendiri sb tak reti n takut terbukak masa nk goreng, kisahnya senang je kan. Nanti nak cuba gak lah..hehehe

    ReplyDelete
  8. Padu.. inti roti gulung tu, kalau makan tak cukup satu.. lama tak buat dan lupa agaknya, bolehlah rujuk dekat resepi Liena bagi nih.. thank you sharing!

    ReplyDelete
  9. Thank you for the idea. Selalu pening kepala nak buat bekal breakfast apa untuk anak. roti gulung sardin ni pun boleh buat koleksi breakfast anak jugak ni.

    ReplyDelete
  10. Menu simple tapi sedap tau.. dah lama liez tak biat roti sardin goreng.. anak-anak pun suka tapi kena letak kentang siki hihi.. ok gak buat utk berbuka nnt

    ReplyDelete
  11. Ala saja tau pagi-pagi ni buat kita teliur hehehehe nak buat lah untuk buka resipi mudah dan cepat sedap lak tu wakakakakak best-best...

    ReplyDelete
  12. Nie kalau bazar ramadhan memang mahal - tapi tetap akan beli sebab malas nak buat sendiri. Kalau buat sendiri, lagi best sebab boleh buat inti banyak2 kan. TQ share info nie

    ReplyDelete
  13. Wah.. tak terfikir pun nak buat camni dengan roti tu.. senang je rupanya yea.. tengok orang jual kat bazar or gerai.. boleh tahan harga.. kalau buat sendiri lagi untung kan..

    ReplyDelete
  14. Oo.. Ni ala ala pengganti sosej la ni. Selalu buat bubuh sosej.
    Terpikir jgk nak buat roti sardin. Nanti la try. Sebab roti kadang tak luak sampai expired date. Pastu dok bagi ke monyet makan.
    Kalau buat gini, confirm laju habis makan ni.

    ReplyDelete
  15. Roti sardin ni memang feveret. Everytime puasa memang mencari. Tapi kena pandai pilih sardin. Kalau tak nak hasyir.

    ReplyDelete
  16. Hah this recipe i like and tried it before, memang sedap dimakan anytime and senang nak masak juga kan.

    ReplyDelete
  17. dulu ingat lagi, kalau nak pergi sekolah, ibu selalu bekalkan roti gulung sardin nie. mudah je rupanya nak buat, nanti nak cuba buat lah. bahan2 dah ada dah tu

    ReplyDelete
  18. wah sedapnya boleh try nanti

    ReplyDelete
  19. Okay akak nak buat kejap lg. Sardin banyak Kat rumah ni. Hehehe. roti pun banyak. Terima kasih utk resepi ni.

    ReplyDelete
  20. My favourite ever kak !!!!! Ni yang nak buat ni,hehehe. bestnya kalau letak cili padi lebih tu kan. memang padu rasa dia ! hehehe... Dah lama ni tak buat roti gulung sardin ni,hehe

    ReplyDelete
  21. mudah sekali, boleh la lepas bulan puasa ni buat untuk minum petang

    ReplyDelete
  22. Kebetulan banyak tin sardin kat rumah ni. Hehehe tang beli roti je nanti makan. Perghh mengancam bulan puasa ni!

    ReplyDelete