Petua Cili Blender Tahan Lama - Lin Liena Story

Thursday, 26 July 2018

Petua Cili Blender Tahan Lama

Petua Cili Blender Tahan Lama| Mesti ramai yang dah tahu kan petua cili blender tahan lama,tapi kak lin nak share juga cara kak lin simpan cili blender ni,kadang-kadang cara kita masak tak sama kan.

Kak lin memang setiap minggu mesti buat stok cili ni,senang nak masak,paling malas sebenarnya nak buat rencah-rencah ni..itu yang lambat kan...sebenarnya masak ni kejap je,tapi tempoh penyediaan tu yang makan masa..

Memang sesuai sangat lah pada korang yang malas tu...haha ,sama kes la kita ni..sebab tu buat stok awal-awal...(sebenarnya nak buat stok ni pun kena ada mood rajin jugak)





Sepaket cili kering dibasuh dan direbus
Toskan dan buang biji
Blender halus(letak minyak setengah cawan)
Bawang merah dan putih tu ikut korang lah nak letak
Kak lin hanya blender lada sahaja.



**Bahan Penting

Letak asam keping dua tiga keping  tak perlu cuci..tujuan garam dan  asam ni utk pastikan stok kita tak mudah rosak atau cepat masam..




4 comments:

  1. Oo letak asam Keping rupanya. Ok boleh praktik lepas ni. Tq for sharing lina.

    ReplyDelete
  2. oo gitu ye.. bagusnya tips ni.. tq kak liena for sharing

    ReplyDelete
  3. wooo letak asam keping.. itula tu nak buat sekali banyak takut rosak sebab bukan hari2 guna sambal. tapi nak blend each time alahai malaih =P

    nice sharing..

    ReplyDelete
  4. Terima kasih tips kak Lin, kena belajar masuk dapur niii nak tambat perut asben, hehe.

    ReplyDelete