Tips Jika Telinga Anda Masuk Air

Tips Jika Telinga Anda Masuk Air|   Pernah tak telinga korang masuk air?mesti pernah kan,kak lin jarang kena sebenarnya,kalau kena pun masa dulu-dulu sebab rajin g taman tema...kalau dah mandi tu confirm masuk air telinganya...mesti rakus mandinya tu haha.....

Image result for telinga masuk air
Gambar Google


Tetiba semalam telinga kak lin masuk air pulak...tah macam mana boleh kena agaknyer,mungkin cara siraman tu tersalah step hehe...alamak rasa pekak pulak telinga nya...memang rasa tak selesa sangat,yelah telinga berdengung...orang cakap pun sayup-sayup je kedengaran.

Image result for ear
Gambar google

Bila air dah masuk telinga tu,korang kena usaha tau keluarkan air tu...jangan dibiarkan,takut bila lama sangat telinga basah dikuatiri akan terkena jangkitan..

Berikut antara tips yang korang boleh cuba..

Tips Jika Telinga Anda Masuk Air

Cara 1
  • Pusingkan kepala ke arah bertentangan(jika telinga kanan yang masuk air sila pusing ke arah kiri,telinga menghadap ke langit)ketuk2 sikit kepala uolss...perlahan jelah...pecah kepala kalau ketuk kuat2 hihi....

Cara 2
  • Masukkan air ketempat telingan yang masuk air tu,pastu cepat2 pusingkan telinga menghadap ke bawah..buat je 2 -3 kali(kalau dah rasa air panas keluar dari telinga maknanya dah keluarlah air tu..

Cara 3
  • Korang tutup hidung dengan tangan,pastu hembus perlahan2...ulang beberapa kali...insyaallah menjadi.


Ini adalah ikhtiar yang kak lin dah buat...alhamdulilah cepat je keluar air tu...kalau korang dah cuba tapi tak menjadi better korang pergi klinik atau hospital cepat eh...jangan tunggu lama-lama,takut lain pulak jadinya..



Previous Post
Next Post

About Author

Hi..Saya Lin Liena owner kepada blog ini...Terima kasih kerana sudi singgah blog saya..Sila tingalkan komen dan pandangan anda disini...Jika ingin menghubungi saya sila email ke linliena30@gmail.com

2 comments:

  1. selalu masuk air bila mandi2 dekat taman tema atau sungai/laut.. tips terbaik..

    Aerill Hassan

    ReplyDelete
  2. good tips.. mmg penah cuba dan berjaya

    ReplyDelete