Resepi Ayam Gulai Siam - Lin Liena Story

Tuesday, 29 May 2018

Resepi Ayam Gulai Siam

Resepi Ayam Gulai Siam|  Assalamualaikum semua,semenjak awal puasa hari tu jarang sangat update blog,mana tah idea semua pegi...mungkin dah balik kampung nak sambut raya kot..haha awalnyer la kan..

Tahun ni pecah rekod tau sebab kak lin belum ke bazar ramadhan lagi..setiap hari kak lin mesti memasak walaupun simple-simple...sampai tahap dah tak tau nak masak apa.

Resepi Ayam Gulai Siam...

korang pernah try tak resepi ni?kalau belum cubalah ye sebab sedap sangat...kak lin pertama kali masak ayam gulai ni...resepi ni tak guna rempah pun...senang sangat...lagipun dapatlah kita rasa masakan yang berbeza pulak kan...ni tak,balik-balik menu yang sama je..jomlah tengok resepi di setiap gambar.

Resepi Ayam Gulai Siam

Bawang besar 3 biji**
Bawang putih 3 ulas**
Halia 1 inci**
Kunyit 2 inci**
Lengkuas 1 inci**
Serai(diketuk)
Daun limau purut
Santan
kerisik
Cili Boh

Resepi Ayam Gulai Siam

Kisar semua bahan bertanda **

Resepi Ayam Gulai Siam

Ayam dicuci bersih dan toskan

Resepi Ayam Gulai Siam

Masukkan serai dan Tumiskan bahan blender,masukkan cili boh dalam 2 sudu besar,tumis sampai garing dan naik bau.

Resepi Ayam Gulai Siam

Ok,dah garing masukkan ayam dan kacau rata biar rempah meresap dalam ayam


Masukkan air dan tunggu mendidih,kemudian bolehlah masukkan daun limau purut dan kerisik

Resepi Ayam Gulai Siam

 Biar kuah mendidih sehingga ayam masak elok...jangan lupa perasakan dengan gula dan garam,oh ye,kalau nak lagi kaw sila titik kan beberapa biji cili padi...fuhh sedapnyer....selamat menjamu selera uolsss....



6 comments:

  1. macam masak lemak cili padi tp bubuh cili boh, sama daun limau sama kerisik. boleh try ni. tq kongsi akak.

    ReplyDelete
  2. Boleh cuba ni lina. Mudah juga resepi ni. Cicah dengan roti pun dah sedap. :)

    ReplyDelete
  3. sedap nmpknye menu ni..selamat berpuasa

    ReplyDelete
  4. belum penah buat lauk ni.. boleh cubalah nanti

    ReplyDelete
  5. sedap tu Lina..dah lama tak makan gulai siam ni..nanti nak buat juga lagi la

    ReplyDelete
  6. nampak sedap ni.belum.pernah cuba resepi macam ni.biasa letak kerisik bila masa rendang je.
    Janji Kita


    ReplyDelete