Resepi Sup Ikan Merah - Lin Liena Story

Sunday, 4 February 2018

Resepi Sup Ikan Merah

Suka tak makan sup ikan merah?...sebenarnya dulu pernah makan sekali,uishhh sedap rupanya,kebetulan semalam g giant ternampak ikan merah ni...dalam kepala dah terfikir sedapnyer kalau masak sup...hehe...

kak lin beli lah sekeping jer...besar jugak lah...tapi agak mahal jugak sebab jejak RM 10 harga dia...jadilah buat rasa2...biasa kak lin masak Asam pedas atau Kari...memang terangkat kalau masak asam pedas kan...alamak teringin pulak...haha...adoii pantang sebut ek...teringin aje memanjang..

Resepi Sup Ikan Merah
Resepi Sup Ikan Merah

Hari ni kita tukar selera lah kan...tengok macam senang je resepi dari kak yatie kitchen tu..semua resepi dia senang dan mudah di ikut...menjadi pulak tu...tq kak yatie kitchen..korang follow lah ig ia...hari2 dia live masak tau...suka tengok resepi2 ia yang sedap tu...di samping tu ada jugak tips2 yang berguna...yelah lain orang lain cara masaknya kan..ok jom tengok resepi yang mudah dan senang ni kat bawah....

Resepi Sup Ikan Merah
Resepi Sup Ikan Merah

Resepi Sup Ikan Merah(sumber kak yatie kitchen)

Bawang 2 biji (Hiris)
Bawang Putih 3 biji (Hiris)
Halia sebesar ibu jari (Hiris)

Sup Bunjut Ikan Adabi
Buah Pelaga x 6 biji

Tumis smpai naik bau , bawang jadi garing kekuningan

Part 2:
Perah limau nipis x 2 biji ( inilah tips kak yatie agar ikan tidak hanyir)
Masuk garam
Secukup rasa 
Api besar - masuk air tunggu smpai mendidih 
Masuk kentang + carrot 🥕 + lada putih !!
Mendidih masukkan ikan merah yg dicuci dengan air asam jawa 
Biarkan mendidih & masukkan daun sup 🍲 


11 comments:

  1. Sedapnya tengok gambar dia.. Rasa esok kena g cari ikan merah ni. Hehe..

    Terima kasih resepi

    ReplyDelete
  2. Sup ikan merah Fav ana ni lina. Antara menu wajib masa dalam pantang. Haha cuma kalau ana tak masukkan sayur2 tu just masuk kan tauhu je.

    ReplyDelete
  3. fav sup ikan merah...lama xbuat

    ReplyDelete
  4. Saya tak suka ikan sgt, tapi nampak sodap ni...

    ReplyDelete
  5. serius nampak lazat.. hirup kuah best ni

    ReplyDelete
  6. Suka hirup banyak2 kalau sup ikan merah ni.. sekarang ikan merah mahal T__T

    ReplyDelete
  7. jarang makan sup ikan sebab kalau salah pilih boleh kembang tekak

    ReplyDelete
  8. Aduhai, Siqah suka ikan merah tambah lagi kalau dimasak sup camni. Sedap!!

    Datang nak jemput join segmen dan giveaway di blog Siqah :)

    LETTER OF HAPPINESS GIVEAWAY BY BLOG SIQAHIQA

    SEGMEN : MAKING A BLOG LIST BY BLOG SIQAHIQA

    ReplyDelete