5 Cara Jimat Masa Melipat Baju

Cara Jimat Masa Melipat Baju |   Korang suka tak lipat baju??setelah kajian dibuat kak lin dapati ramai surirumah yang malasss sangat lipat baju,haha tak tau la kenapa kan..macam satu beban je lipat baju...lagi-lagi bila dah berbukit-bukit kain baju tu...sampai nak pakai baju pun kena bongkar2 kain berlonggok tu...Meh kita baca tips yang santai lipat baju.

Image result for kain baju berlonggok
5 Cara Jimat Masa Melipat Baju 

Ini cara kak lin tau...kadang2 cara kita tak sama kan....masing-masing ada cara tersendiri dalam menguruskan aktiviti harian di rumah.rumah kita rules kita...kita yang menentukan apa yang ya atau tidak...

1.JANGAN BERTANGGUH

-Maksudnya...bila kita dah membasuh kain,jangan bertangguh-tangguh seperti nanti dulu lah sidai...nak tengok tv jap....eh...bukan sekejap tau ...mesti lama kita rehat tu...haha...dah iklan pun nanti kita tak gerak2..haha...sebaik nya bila mesin basuh berbunyi beep...terus lah sidai....pastu biila dah kering jangan tak angkat pulak....terus angkat dan kumpul satu tempat.

2.MELIPAT SAMBIL MENDENGAR LAGU

-Yang ni memang menjadi tau....bila dah kumpul satu tempat terus jelah duduk bersila haha...sambil2 tu dengar lagu yang menenangkan dan jiwang hehe...tengok tv pun boleh jugak kan...bolehlah maraton cerita-cerita yang korang tertinggal.jadinya xdelah kita buang masa kan...sambil melipat sambil tengok tv..

3.HANGER BAJU 

-Masa  nak sidai tu kan...korang bolehlah pilih baju yang selalu korang guna....macam kemeja,baju kurung dan tshirt....korang hanger je baju2 tu...pastu dah kering terus je masuk dalam almari...so dah kurang lah baju nak lipat...nak pakai pun senang carik.

4.ASINGKAN BAJU

-Korang asingkan lah baju yang kecik dan besar...lipat baju -baju yang besar-besar dahulu...pastu baru lipat yang kecik-kecik...percayalah kerja korang akan cepat selesai sekiranya korang buat kerja dengan ikhlas...jangan asyik fikir nak cepat je....memang tak cantik lah lipatan korang nanti...sebaiknya rancang dulu bila masa yang korang free....kaklin selalu nya lipat kain time anak2 tidur....kalau diaorang bangun memang tak siaplah kerja...kita lipat dia kembur balik baju tu...adoiii bertambah stress nanti.

5.AMBIL ORANG GAJI

-Yang ada duit lebih tu tak yah nak banyak cerita ok...ambik jelah orang gaji..tak pun hantar dobi...siap basuh siap lipat lagi....wah senang bangettttt....hahaha....apa pun semua keputusan terletak di tangan masing-masing....selamat melipat baju uolssss...takmo malas2 ok.


Image result for kain baju berlonggok
5 Cara Jimat Masa Melipat Baju 


Previous Post
Next Post

About Author

Hi..Saya Lin Liena owner kepada blog ini...Terima kasih kerana sudi singgah blog saya..Sila tingalkan komen dan pandangan anda disini...Jika ingin menghubungi saya sila email ke linliena30@gmail.com

6 comments:

  1. jangan tangguh tu tepat skali!hahaha

    ReplyDelete
  2. selalunya lipat sambil tengok movie so tak terasa la malasnya tu

    ReplyDelete
  3. AM xpenah lipat baju pas basuh.. semua AM hanger kan aje.. senang.. xder kedut & ready utk pakai.. cuma bila nak gi travel terpaksa ler lipat utk masuk dlm beg

    ReplyDelete
  4. Amik org gaji yg plg senang. Haha. Selamat kt umah ni ada 3org je. Xlah terasa sgt.

    ReplyDelete
  5. mama melipat sambil berdiri. laju aje siap

    ReplyDelete
  6. ambil orang gaji tu betul
    hahaha
    memang jimat masa tapi rugi wang
    hehehe

    ReplyDelete