February 2018 - Lin Liena Story

Tuesday, 20 February 2018

5 Cara Jimat Masa Melipat Baju

February 20, 2018 6
5 Cara Jimat Masa Melipat Baju
Cara Jimat Masa Melipat Baju |   Korang suka tak lipat baju??setelah kajian dibuat kak lin dapati ramai surirumah yang malasss sangat lipat baju,haha tak tau la kenapa kan..macam satu beban je lipat baju...lagi-lagi bila dah berbukit-bukit kain baju tu...sampai nak pakai baju pun kena bongkar2 kain berlonggok tu...Meh kita baca tips yang santai lipat baju.

Image result for kain baju berlonggok
5 Cara Jimat Masa Melipat Baju 

Ini cara kak lin tau...kadang2 cara kita tak sama kan....masing-masing ada cara tersendiri dalam menguruskan aktiviti harian di rumah.rumah kita rules kita...kita yang menentukan apa yang ya atau tidak...

1.JANGAN BERTANGGUH

-Maksudnya...bila kita dah membasuh kain,jangan bertangguh-tangguh seperti nanti dulu lah sidai...nak tengok tv jap....eh...bukan sekejap tau ...mesti lama kita rehat tu...haha...dah iklan pun nanti kita tak gerak2..haha...sebaik nya bila mesin basuh berbunyi beep...terus lah sidai....pastu biila dah kering jangan tak angkat pulak....terus angkat dan kumpul satu tempat.

2.MELIPAT SAMBIL MENDENGAR LAGU

-Yang ni memang menjadi tau....bila dah kumpul satu tempat terus jelah duduk bersila haha...sambil2 tu dengar lagu yang menenangkan dan jiwang hehe...tengok tv pun boleh jugak kan...bolehlah maraton cerita-cerita yang korang tertinggal.jadinya xdelah kita buang masa kan...sambil melipat sambil tengok tv..

3.HANGER BAJU 

-Masa  nak sidai tu kan...korang bolehlah pilih baju yang selalu korang guna....macam kemeja,baju kurung dan tshirt....korang hanger je baju2 tu...pastu dah kering terus je masuk dalam almari...so dah kurang lah baju nak lipat...nak pakai pun senang carik.

4.ASINGKAN BAJU

-Korang asingkan lah baju yang kecik dan besar...lipat baju -baju yang besar-besar dahulu...pastu baru lipat yang kecik-kecik...percayalah kerja korang akan cepat selesai sekiranya korang buat kerja dengan ikhlas...jangan asyik fikir nak cepat je....memang tak cantik lah lipatan korang nanti...sebaiknya rancang dulu bila masa yang korang free....kaklin selalu nya lipat kain time anak2 tidur....kalau diaorang bangun memang tak siaplah kerja...kita lipat dia kembur balik baju tu...adoiii bertambah stress nanti.

5.AMBIL ORANG GAJI

-Yang ada duit lebih tu tak yah nak banyak cerita ok...ambik jelah orang gaji..tak pun hantar dobi...siap basuh siap lipat lagi....wah senang bangettttt....hahaha....apa pun semua keputusan terletak di tangan masing-masing....selamat melipat baju uolssss...takmo malas2 ok.


Image result for kain baju berlonggok
5 Cara Jimat Masa Melipat Baju 


Monday, 19 February 2018

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

February 19, 2018 13
Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana
Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

JOM JOIN GIVEAWAY ANA SUHANA
KLIK BANNER DIATAS

Rawatan HydraFacial Di DR MEDISPA & WELLNESS Jalan Reko Kajang

February 19, 2018 4
Rawatan HydraFacial Di DR MEDISPA & WELLNESS Jalan Reko Kajang
Rawatan HydraFacial Di DR MEDISPA & WELLNESS Jalan Reko Kajang |  Hari tu kak lin ada share kan kak lin buat rawatan HydraFacial...ok jomlah dengar kak lin cecita sikit...ini berdasarkan pengalaman sendiri ye selama 1 jam kak lin buat rawatan tu...

Sebenarnya dah lama giler tak buat facial tau...nak kata sibuk tak juga lah sebenarnya...lebih kepada malas ...tapi bila belek muka kat cermin, kulit macam dah kusam...pastu tona tak sekata...kalau make up pun tak glowing...macam ala2 je gitu...haha tak leh jadi ni,mesti kena buat sesuatu...kalau tak buat sekarang takut kulit wajah kita dah tak selari dengan umur...yelah...kedut dan kusam kan...nanti orang ingat umur dah banyak..alah...tak nak lah macam tu kan...kalau boleh nak kulit wajah yang segar dan awet muda hihi....



DR MEDISPA & WELLNESS Jalan Reko Kajang menjadi pilihan kak lin...selain dekat dengan rumah,banyak feedback dari customer yang berpuas hati membuat rawatan disini...so tanpa ragu-ragu terus kak lin buat appointment...sewaktu kak lin sampai ada customer tengah buat rawatan...ingatkan perempuan..wow tak sangka,lelaki rupanya uolsss....haishhh malu lah kalau kaum perempuan macam kita ni tak ambil berat tentang muka kan....terus rasa semangat nak buat rawatan muka secara konsisten...jangan terkejut lah kalau tengok pakwe2 diluar sana kulit halus dan glowing....haha malu je kan....


Sebelum rawatan bermula kak lin sempat selfie2 dulu...nak bezakan kulit muka sebelum dan rawatan..kulit muka kak lin tak de masalah sangat,cuma kusam dan warna kulit tidak sekata...so Dr suggest buat hydrafacial...kalau uols yang ada masalah jerawat cuba lah buat rawatan Dermapen...berbaloi sebab murah,selain itu insyaallah parut juga boleh hilang jika kita ikut rawatan yang telah disyorkan oleh Dr...biasanya dalam 2 atau 3 kali dah dapat perubahan bergantung pada parut jerawat uolss.


Antara treatment yang disediakan...pilih je mana yang korang berkenan..banyak tau rawatan yang disediakan kat sini...hati kak lin tertarik pada rawatan PREGNANCY MASSAGE ni...kenapalah time pregnant dulu tak tahu ada rawatan yang best camni...ini adalah rawatan pertama di malaysia untuk memperkenalkan urutan wanita hamil..Dr nya juga bertauliah dari UK dan Ireland...


Masa mengandung ni lah masa untuk relax dan dibelai..kalau ada rezeki hamil lagi memang kak lin akan kesini untuk dapatkan rawatan ni..sedapnyer diurut2 kan...Dan yang paling meyakinkan adalah ianya dilakukan oleh Dr pakar yang terlatih dan bertauliah...demi memastikan keselamatan ibu dan bayi dalam kandungan.
Sebelum rawatan sempat bersembang dengan shelly....shelly adalah pembantu Dr Azira...baik sangat shelly ni,banyak petua dan nasihat yang diberikan...tak lekang senyuman manis diwajahnya melayan customer...hihi rasa bertambah selesa bila nak buat rawatan bila dilayan dengan baik..ok...sebelum membuat rawatan hydra facial ni ..kulit wajah dicuci dahulu untuk membersihkan kulit wajah dari segala makeup..baru cuci je dah glowing kan...banyak step2 dilakukan,tapi tak dapat nak ambik gambar sebab datang sorang takde teman haha...yang pastinya...lepas dicuci dibuang segala whitehead dan blackhead..paling best masa serum dimasukkan ke kulit muka ...rasa sejuk jer...pastu akan terasa air2 tu sejuk jer....


Rawatan ini mengambil masa 1 jam...sempatlah korang tidur jap...rehat2 kan badan...semasa rawatan sedang dilakukan pun dah terasa kulit muka rasa segar dan ringan...sebelum ni kan...rasa kulit berat sebab liang2 pori kita tertutup..sebab tu kena buat facial..tak sama tau kita cuci sendiri...sebab alatan yang digunakan canggih2 belaka...


Selepas selesai rawatan ...korang akan dipakaikan LED mask ni....fungsinya untuk mematikan kuman di wajah dan tutup liang pori dimuka....best dan syok giler wehhhh...bila buka je topeng ni...terus rasa kulit muka.....wahhhhh...kenapa rasa halus dan gebu niiii....happy sangat hati ni...tak terkata dah...ingatkan dah siap...ehhhh...shelly siap urut kaki kita lagi,bertambah selesa lah sangat ....terima kasih shelly....


Camne uolsssss.....gebu tak kulit kak lin???haha korang pun boleh buat kalau nak gebu dan glowing...jangan tunggu lama2 tau....jom call Dr Medispa & Wellness sekarang..insyallah korang akan dilayan dengan baik...puas hati sangat dengan perkhidmatan disini...

Dr Medispa & Wellness
No 6-1, Jalan Reko Sentral 6,
Reko Sentral, Jalan Reko
Kajang, Selangor

Dr Azira 0169377392/ 0137706708

Facebook

Instagram

Tuesday, 6 February 2018

Haruman Memikat Dari Enchanteur

February 06, 2018 6
Haruman Memikat Dari Enchanteur
Haruman Memikat Dari Enchanteur |  Hmmmm....wanginyaaaa,minyak wangi apa awak pakai ni???hah itulah antara soalan2 yang selalu ditanya bila kak lin pakai minyak wangi Enchanteur ni..mesti korang yang dah pakai minyak wangi ni dapat soalan yang sama kan...kak lin selalu tersenyum bila orang tanya,bukan apa rasa bangga lah kan...hihi..

Enchanteur ni antara jenama yang dah lama berada di pasaran,sejak di zaman persekolah kita masa kecil dulu dah ada kan,dulu memang selalu lah beli Enchanteur ni...antara yang selalu kak lin beli adalah Bedak dan Lotion ,kebetulan yang warna kuning ni menambat hati kak lin...suka giler bau dia...tenang sangat bila bau Enchanteur Charming...




Yang terbaru Enchanteur mengeluarkan pek terbaru, sesuai sangat nak buat hadiah...comel dan cute sangat,first time dapat hadiah ni yaallah rasa teruja dengan kecomelan dia...bertambah seronok dapat Enchanteur Charming dan Mon Amie....wah serious lah...wangi sangat...sekali spray je dah semerbak satu rumah....saya suka.. saya suka....haha...gedik je wehhh...


Memandangkan saiz dia yang comel tu,muat sangat kalau uols letak dalam beg,al maklumlah kita ni kalau g memana ada je terbau hangit atau busuk...lagi-lagilah kalau kat pasaraya kan..pulak tu orang ramai...ermmmm...tak tahan bau dia...senang je..uols amek dan spray je kat orang tu...hahhaha...kalau uols kena marah tak tau ehhhh....


Wangian Mon Amie ni kan bau dia lembut...sampai terpejam mata kak lin menikmati haruman Enhanteur Mon Amie ni...sesuai untuk suasana romantik...sebelum tidur uols spray la sikit....confirmmm korang terasa tidur ditaman bunga...memang selesa sangat sebab bau dia lembut kan...memang memanggil mata untuk tidur...


Enchanteur Charming pulak sesuai untuk siang hari..Bau dia sangat menenangkan,Bau dia tahan lama tau..bila pergi kerja kita akan dapat satu semangat dan keyakinan bila memakai minyak wangi ni...paling best mesti kawan-kawan akan tegur...ermmm...wanginya awak hari ni,pakai minyak wangi apa tu???


Comel kan packaging dia,korang beli lah satu,boleh buat surprise kat kawan atau adik beradik...yelah bila tiba birthday kesayangan kita tu, mulalah kita pening kepala nak cari hadiah apa...so kak lin dah bagi idea ni kan...korang cepat-cepat lah beli...semua pasaraya ada jual tau Enchanteur ni...tak susah pun nak cari...

Sunday, 4 February 2018

Resepi Sup Ikan Merah

February 04, 2018 11
Resepi Sup Ikan Merah
Suka tak makan sup ikan merah?...sebenarnya dulu pernah makan sekali,uishhh sedap rupanya,kebetulan semalam g giant ternampak ikan merah ni...dalam kepala dah terfikir sedapnyer kalau masak sup...hehe...

kak lin beli lah sekeping jer...besar jugak lah...tapi agak mahal jugak sebab jejak RM 10 harga dia...jadilah buat rasa2...biasa kak lin masak Asam pedas atau Kari...memang terangkat kalau masak asam pedas kan...alamak teringin pulak...haha...adoii pantang sebut ek...teringin aje memanjang..

Resepi Sup Ikan Merah
Resepi Sup Ikan Merah

Hari ni kita tukar selera lah kan...tengok macam senang je resepi dari kak yatie kitchen tu..semua resepi dia senang dan mudah di ikut...menjadi pulak tu...tq kak yatie kitchen..korang follow lah ig ia...hari2 dia live masak tau...suka tengok resepi2 ia yang sedap tu...di samping tu ada jugak tips2 yang berguna...yelah lain orang lain cara masaknya kan..ok jom tengok resepi yang mudah dan senang ni kat bawah....

Resepi Sup Ikan Merah
Resepi Sup Ikan Merah

Resepi Sup Ikan Merah(sumber kak yatie kitchen)

Bawang 2 biji (Hiris)
Bawang Putih 3 biji (Hiris)
Halia sebesar ibu jari (Hiris)

Sup Bunjut Ikan Adabi
Buah Pelaga x 6 biji

Tumis smpai naik bau , bawang jadi garing kekuningan

Part 2:
Perah limau nipis x 2 biji ( inilah tips kak yatie agar ikan tidak hanyir)
Masuk garam
Secukup rasa 
Api besar - masuk air tunggu smpai mendidih 
Masuk kentang + carrot 🥕 + lada putih !!
Mendidih masukkan ikan merah yg dicuci dengan air asam jawa 
Biarkan mendidih & masukkan daun sup 🍲 


Friday, 2 February 2018

Selamat Tinggal Jerawat Dan Mata Panda Dengan Swissvita ALLYoung

February 02, 2018 3
Selamat Tinggal Jerawat Dan Mata Panda Dengan Swissvita  ALLYoung
Selamat Tinggal Jerawat Dan Mata Panda Dengan Swissvita  ALLYoung |  Swissvita Allyoung Boleh Menghilangkan Jerawat dan Lingkaran gelap bawah mata   Hai korang buat apa tu??kalau tengah free meh dengar kak lin nak cerita sikit...alaa...biasalah kaum perempuan kan...kalau dengar pasal produk baru cepat je nak tau kan...sape yang tak nak cantik kan??semua nak kulit cantik tanpa cela kan..lagi lah kita ni seharian menghadap PC...mesti mata kita pun terkena tempias kan...kesian tau mata kita kalau kita tak jaga dia dengan betul..lagipun kalau mata macam mata panda tak cantik uolssss...nanti orang ingat kita sakit...haha..

Jangan risau ye kawan-kawan semua...kak lin ada product best nak share dengan korang..sebelum kak lin nak share dengan korang kan...kak lin dah cuba dalam 2 minggu tau...yelah kita mesti cuba dulu kan baru lah boleh nak kongsi apa kebaikan produk ni...


Cantik kan kotak dia...so sweet sangat,ada 2 produk dalam ni iaitu miracle 3d all use eye cream dan acne soothing..ok jom baca review kak lin mengenai kedua-dua produk ni...




Acne Soothing
-Selesa sangat pakai pencuci ni...dia tak de bau..memang sesuai sangat pada yang ada jerawat..muka kak lin pun masih ada jerawat tau..bila nak period mula lah tumbuh seketul dua...pastu jerawat-jerawat pasir pun dah mula berkurangan..korang pakai lah secara konsisten..pagi dan malam..
Acne Soothing Cleansing Cream nie free paraben , Mi dan MCI so tak yah was-was ok...guna je setiap hari untuk keputusan yang lebih lagi..cara guna pula senang saja...hanya picitkan sedikit Acne Soothing Cleansing ni dan sapukan rata ke seluruh wajah....dan bilas dengan air bersih atau suam...guna pagi dan malam ye.



Miracle 3D All Use Eye Cream
- Yang ni memang best...almaklumlah umur dah masuk 40 an ni...memang lah dah kedut semua kan...paling ketara di bahagian mata...alaa...sedih tau...tapi kak lin cepat-cepat cari penyelesaian nya..taraaaa.....inilah yang membantu kak lin...Miracle 3D All Use Eye Cream...ianya berupaya mengurangkan kedutan bawah mata,lingkaran hitam dan menghilangkan bengkak mata tu..(eyebag) paling best boleh melambatkan penuaan tau...yeayyyy...giler tak best kan...sebab apa miracle????dalam 7 saat je mata korang dah ada perubahan tau....tegang dan anjal bahagian mata tu..
Cara pakai senang aja...hanya sapu dibawah mata dan sapu rata...pakai pagi dan malam.

Selamat Tinggal Jerawat
Acne Soothing Cleansing cream
RM 80 100gram

Selamat Tinggal Mata Panda Dan Kedutan Halus Di Mata
Miracle 3D All Use Eye Cream
RM 115   15g


Pada korang yang berminat boleh lah terjah laman web dan media sosial Swissvita di

AEON DATO ONN , JOHOR BAHRU 
Portal Online : HERMO , ZALORA & LAZADA 

Nak Diskaun??
Guna kod ini di official online store
WWW.ALLYOUNG.MY
 Kod : SWA10
TAK DE BELIAN MINIMUM TAU...BOLEH GUNA SEBELUM 28 FEBRUARY INI...