Nasi Briyani IMAN Menggunakan Pressure Cooker

Nasi Briyani IMAN Menggunakan Pressure Cooker|  Hari ni nk share la ngan korang betapa mudahnya masak menggunakan pressure cooker ni...almaklumlah zaman sekarang ni semua nak cepat dan pantas..maka kerajinan pun bertambah peratusnya...hihi,

Sebenarnya kak lina terjebak sebab adik kak lina IRISMYRA guna noxxa...masa tu ada majlis makan2 ...so dia angkut lah periuk noxxa dia tu untuk memudahkan kami memasak dengan cepat..erm betul lah cepat sangat masak guna pressure cooker ni,masa tu masak pulut kuning...wah.. dalam masa 5 minit jer dah siap...rendang pulak memang lembut giler...semua tu masak kejap jek tau.



Tapi mahal ko noxxa tu,so.. kak lina survey2...terjumpalah Russell Taylors ni,kebetulan ada diskaun hebat sempena 11.11 tu kan...apa lagi grab lah cepat2...berbaloi jugak lah macam-macam boleh buat,puas hati sangat..so korang yang bajet2 tu tpi teringin nak guna pressure cooker macam noxxa tu bolehlah beli yang ni...hihi..insyaallah korang mesti teruja bila guna.

Kalau dah beli jomlah join group ni di facebook..macam-macam resepi dan panduan ada dalam tu

Russell Taylors PC Users (Malaysia)



Nasi Briyani IMAN Menggunakan Pressure Cooker

Hah cuba tengok nasi yang kak lina masak tu....cantik kan kejadian dia...jom tengok cara dan step -step dia...mudah sangat...kalau masak nasi biasa pun cepat sangat masaknya...

Nasi Briyani IMAN Menggunakan Pressure Cooker

Nasi Briyani IMAN Menggunakan Pressure Cooker

  1. Basuh beras dan toskan
  2. Bancuhkan perencah Briyani IMAN dengan sedikit air
  3. Tekan button BAKE 
  4. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga garing
  5. Masukkan perencah IMAN dan kacau sehingga garing
  6. Masukkan beras tadi dan gorengkan sebentar
  7. Masukkan Beras bersama air yang telah di sukat (3 pot beras:3 pot air)
  8. Tutup periuk dan tekan mood RICE(P12)
  9. Dah masak bolehlah biarkan seketika...
  10. kalau nak cepat boleh lah release kan valve
  11. Doneee...



12 comments:

  1. senang masak ada pressure cooker ni kan.. mmg daging cepat lembut...

    ReplyDelete
  2. yupp PC mmg memudahkan kerja ibu2 berkerjaya.. akak x da noxxa, cuma pc philips je, tapi mmg kerja memasak ni petik jari je, sebut je, nasi ayam, nasi arab, nasi briyani.. sume bisa diatur...

    ReplyDelete
  3. sedapnya Lina...terus akk rasa lapar nii..hehe

    ReplyDelete
  4. sedapnya. lapar pulak tengok

    ReplyDelete
  5. beli jugakk yg cj wow shop..senang nak masak

    ReplyDelete
  6. Kalau ada pressure cooker memang mudah memasak, campak jer dan tunggu 'ting' dah siap masak

    ReplyDelete
  7. Laaa baruntau kak Lina Dan iris tunadik beradik rupanya.. mama 11.11 mama Ada perasan gaknjenama ni. Nyesal x beli kalau x boleh join grup

    ReplyDelete
  8. sedapnya akak.. nasi brianiii.. hantar sini skittt. hehe

    ReplyDelete
  9. Wow Nasi Beryani teringat setiap kali hari Jumaat akan pekena Nasi Berayani Gam ditepi masjid.

    ReplyDelete
  10. Mudah, cepat dan pasti sedap. Senang ada pressure cooker ni. MIL ana hari2 guna noxxa tu. Cepat je dia masak.

    ReplyDelete
  11. menarik juga ada pressure cooker ni kan..macam-macam boleh di masak.

    ReplyDelete
  12. Bagusnyaaa entry ni siap ada video tau ๐Ÿ˜˜ Rumah kita xde prssure cook ni mcm berminat plak nk beli

    ReplyDelete

Powered by Blogger.