Petua Agar Ikan Tidak Melekat Sewaktu Menggoreng

Tips Agar Ikan Tidak Melekat Sewaktu Menggoreng|    Ikan goreng sedap kan makan panas2...antara ikan yang kak lina suka goreng kan adalah ikan kerisi,ikan gelama,ikan pelaling...apa lagi ek...tapi yang selalu dan kerap ikan  bertiga tulah...sedap dan lemak sangat rasa dia...kalau ada ikan goreng kak lina tak pandang dah ayam semua ni...

Tapi kat rumah xde yang suka ikan goreng,budak2 ni semuanya trauma nak makan ikan sebab dulu pernah tercekik tulang...sampai sekarang takut2 makan ikan...hmmm...ruginya tak makan ikan kan...salah satu protein penting tu dalam badan kita.

Kak lina Share la sedikit tips dan petua untuk korang buat rujukan nanti.

Kuali Bersih-Pastikan kuali di cuci bersih ye...kalau tak bersih tu yang sebab melekat...yang ni memang sangat betul....so kena sental kuat2 kuali tu hihi...


Minyak Panas-Masukkan minyak yang secukupnya,dan pastikan minyak betul-betul panas baru masuk ikan.Pernah masukkan ikan minyak tak panas lagi...haruuu melekat huhu..


Asam Keping-Masukkan asam keping sebelum menggoreng ikan...yang ni pun betul jugak menjadi..tapi ikan tak masam pun...jgn risau ye.


Tepung-Yang ni memang best,salutkan ikan dengan tepung beras memang tak meletups dan melekat uolss...malah ikan kita akan rangup.


Garam-Taburkan garam kedalam minyak panas,selepas itu goreng macam biasa.

Dan lagi semasa menggoreng ikan jangan dibalikkan dulu,tunggu sehingga ikan garing barulah dikalih...

Tips Agar Ikan Tidak Melekat Sewaktu Menggoreng
Gambar Dari Google
Dulu kan,kak lina tak suka bila kena goreng ikan atau ayam,takut giler meletop...lagi2 ayam bahagian  peha,kepak,pedal dan hati...memang meletop teruk la...sekarang ni baru ada keberanian sikit sebab anak2 suka makan ayam goreng,tapi perisai wajib ada tau...haha...takut sangat meletop sampai rasa macam nak pergi berperang je.....

Ok korang sampai sini dulu ye....Byeeeee

10 comments:

  1. Sama la petua kita..mmg hangin je kalau dpt kuali yg mmg gorebg ikan dia melekat..nasib2 je kan

    ReplyDelete
  2. Pastu kan, guna la kuali tefal..kompom x lekat. Ehh..iklan pulak ๐Ÿ˜„

    ReplyDelete
  3. ok lepas ni nak cuba letak asam keping (sebab ada banyak kat rumah). barulah tak malu menggoreng ikan kat rumah mertua ๐Ÿ™ˆ

    ReplyDelete
  4. Haha.. mama kalau goreng Hati memang mcm g berperang. Tq for tips

    ReplyDelete
  5. Dulu selalu gak letak asam keping tu.. tapi sekarang guna minyak yang betul-betul panas je..

    ReplyDelete
  6. Memang selalu tabut garam je - pakai asam keping tak pernah try lagi. Hehe

    ReplyDelete
  7. Terima kasih bagi tips ni huhuhu rasa nak nangis tau sebab ikan selalu melekat lepastu kena bebel dengan mak x reti goreng ikan macam mana nak kawin? hahaha

    ReplyDelete
  8. nampaknya sedapppppp!!! minyak yang panas dan cukup memang penting supaya tak lekat kuali! haha

    #YourFinanceDoctor

    ReplyDelete
  9. Pakai margarin tante supaya gurih dan nikmat salam kenal buat semuanya

    ReplyDelete

Powered by Blogger.