Jom Melancong Dengan Malaysian Airline Melalui Online Booking

Assalamualaikum korang....sekejap je dah nak masuk bulan 11 kan....yeay,anak-anak pun dah habis periksa..lagi beberapa minggu je lagi nak cuti sekolah kan...bestnyer...korang plan nak pergi mana eh?kak lina dah buat persiapan awal2 tau...yelah takut habis pulak tiket flight nanti..
Selalunya korang beli tiket flight macam mana? Selalu juga dengar orang yang nak beli tiket flight by online tapi takut. Takut salah la. Takut website tipu la..Ada juga lebih selesa booking melalui telefon sebab rasa lebih secure.  Ada yang dah buka website Malaysia airlines pastu blurr tak tau nak beli macam mana.. haaa di sini kak lina nak share dengan korang semua macam mana nak beli tiket online dengan penuh keyakinan gituuuu.. haha.. Tak susah mana pun nak beli tiket Malaysia Airlines. Mudah je..korang klik link ni... malaysia airlines online booking tawaran terbaik confirm memang terbaik.. Ok meh kak lina explain cara booking Malaysia Airlines melalui laman web Traveloka ni.
Jom Melancong Dengan Malaysian Airline Melalui Online Booking
IKUT STEP YANG DIBERIKAN

Bila korang buka je website Malaysia Airline melalui traveloka ni,  korang akan nampak ada box tulis “search and book cheap flight tickets in 3 easy here!!” Firstly, korang fill bahagian flight destination. Dari lapangan terbang mana dan hendak tuju ke mana. Then isi date of flight. Ada option one-way or return. Last sekali isi di ruangan search flight. Jangan lupe isi bilangan passengers adult (12 tahun and older), child ( umur 2-11 tahun) dan infant (under age 2). Now korang boleh choose sama ada korang nak seat economy class, business class or premium economy class yang suit with korang punye need.
Economy class pun dah best. Korang boleh pilih mana-mana seat yang korang suka. Tapi…tapiii hanya available untuk tempahan dalam talian sahaja. As option, passengers boleh choose tempat duduk secara percuma dalam tempoh 48 jam sebelum penerbangan melalui daftar masuk laman web Malaysian Airlines. Terdapat 2 jenis seat untuk economy class ni iaitu Premium dan Standard Seats. Premium Seats terletak beberapa baris pertama dan berdekatan kerusi keluar kecemasan. The rest of them are Standard Seats.
Jom Melancong Dengan Malaysian Airline Melalui Online Booking
BUAT PILIHAN HARGA YANG TERBAIK

For Business Class, kerusi lebih luas dan boleh baringkan 180 degre okeh.. dah jadi macam katil. Confirm korang rasai keselesaan yang  maksima. Tambahan ada kemudahan hiburan dalam flight seperti chanel TV, movie, radio. Pastu korang dapat akses secara percuma di Golden Lounge Malaysia Airlines. Haaa boleh la mandi ke, minum dan akses Wifi percuma sementara tunggu flight tu.
Business Class pun dah wow ape tah lagi First Class kan. Korang boleh akses ke  Malaysia Airlines’ new fronted check-in lounge dengan perkhidmatan serba mewah di ruangan yang sangat selesa. Seperti Business Class, penumpang first class boleh tunggu penerbangan di Golden Lounge. Seat semasa penerbangan lebih luas daripada Business Class. Ada duit banyak pilih la first class. Memang curlassss korang!!
Jom Melancong Dengan Malaysian Airline Melalui Online Booking

Dah pilih nak seat yang mana, click search flight. Maka keluar senarai penerbangan dari pagi sampai ke malam untuk tarikh tersebut. Ada yang transfer dan ada yang direct ke destinasi. Kat tepi tarikh tu siap ada harga daripada murah ke mahal. So senang korang nak buat pilihan. Dah selesai pilih, ini lah masa untuk buat tempahan. Jangan lupe untuk semak semula masa pelepasann dan butiran harga flight korang. Isi butiran penempah dan penumpang. Then click teruskan akan pop out box “ Kami sedang memproses tempahan andan dengan syarikat penerbangan dan mengambil masa beberapa minit.” So sila bersabar yer.


Jom Melancong Dengan Malaysian Airline Melalui Online Booking
OK DAH CONFIRM SEMUA BOLEH TEKAN BOOK


Nanti keluar notification harga telah disahkan oleh pihak penerbangan. Semak lagi sekali sebelum buat pembayaran. Korang boleh pilih nak bayar melalui kad kredit atau debit, perbankan internet ataupun di 7 Eleven terpilih. Traveloka accepts Visa, MasterCard dan Amex credit cards. Melalui internet banking, atau mobile banking with Cimb click, Maybank2u, PBE, Hong Leong connect, RHB Now, Bank Islam, Affin Bank, Alliance Bank, Ambank, Muamalat, OCBC Bank, Standard Chartered dan UOB. Korang jangan risau okey, semua transaction fully protected by secure socket layer of Rapid SSL authorized technology.




Bila korang complete jer buat payment, korang akan terima E-ticket melalui email yang korang dah daftar tadi. E-ticket akan diperolehi within 60 minutes after payment is confirmed. If korang still tak terima tiket tu lepas 60 minutes, cepat call customer services. Okey korang, enjoy your travel!!!!
Faham tak apa yang kak lina explain ni...harap korang faham lah ye...hihi,tapi kalau korang tak paham atau nak bertanya ke apa ke,boleh je email kak lina ....dan kak lina harap korang booking la awal2 ye...senang kan bila kita dah tempah awal2...so kita bolehlah prepare barang untuk dibawa pula..nanti kak lina kongsi dengan korang tips untuk packing bag untuk travel pulak ye...
So akhir kata selamat bercuti korang...jangan lupa install Aplikasi Traveloka ok...mudah,cepat dan jimat...Selamat Bercuti Korang....Ole2 jangan lupa tauuuu.....

25 comments:

  1. Tak pernah fly dengan Mas lagi. Teringin juga nak try fly dengan Mas. Harapnya ada rezeki nanti.

    ReplyDelete
  2. Jemput singgah :)

    https://messarah.blogspot.my/2017/10/mengapa-sistem-saps-ibu-bapa-sangat.html

    ReplyDelete
  3. me too~~ tak pernah fly with MAS lagi. should be more comfortable than AA.

    McD Storytelling Contest 2017

    ReplyDelete
  4. Pengen banget ke malaysia. Tapi apa daya, dana belum mencukupi.

    ReplyDelete
  5. bestnya pergi melancong ... kalau ada duit ...heheh

    ReplyDelete
  6. Sama juga tak pernah naik MAS. Mostly travel memang naik AA aje. Pakai Aplikasi Traveloka memang mudah. Traveloka best!

    ReplyDelete
  7. takpernah fly ke mana mana lagi. tapi macam senang je booking online kan

    ReplyDelete
  8. lepas ni boleh guna wbesite ni. thanx lina for this info. really appreciate it.

    ReplyDelete
  9. Insya Allah faham kak liena. Bestnya mmg mudah Dan senang nak Cari flight murah guna traveloka

    ReplyDelete
  10. Tak pernah naik flight lagi. In sya Allah ada rezeki lebih bolehla booking guna cara macamni. Tenkiu kak lina

    ReplyDelete
  11. Baguslah traveloka boleh booking tiket MAS. Best naik MAS...jrg ada masalah delay

    ReplyDelete
  12. InsyaAllah next trip memang nak naik MAS, lebih baik bayar lebih dan rasa berbaloi naik flight

    ReplyDelete
  13. Zaman student dulu selalu jgak buat belian tiket online je. Tapi itu kisah 10 tahun lepas. Sekarang tua dah hihihi. Next time kalau nak beli, nak try through Traveloka ni.

    ReplyDelete
  14. Senang juga nak book tiket ni kan. Kalau tak tau ni boleh refer nanti. Cadang nk pergi bercuti juga dengan keluarga. Bagus betul la Traveloka ni.

    ReplyDelete
  15. Dah lama tak fly dgn MAS. Kena bagi cukup tabung dulu.

    ReplyDelete
  16. Akak selalu nya beli tiket online dengan expedia, tak pernah lagi coba traveloka ni, next time nak coba in sha Allah, thanks for sharing

    ReplyDelete
  17. wish dr brunei fly terus ke Johor kan best. x perlu toch down ke klia.. huhuhu..

    ReplyDelete
  18. Pernah naik MAS tahun lepas. Tempah direct mas tu. Untuk hotel pulak..mmg saya selalu booked guna traveloka

    ReplyDelete
  19. Dulu rajin terbang gan MAS, but now gam Air Asia je..murah pun murah. Tapi apa2 pun flight memang selalu beli online jew..senang. Traveloka belum cuba lagi..nanti bolehlah cuba pulak

    ReplyDelete
  20. Traveloka ni memang memudahkan traveler kan.pakai MAS lagi tu

    ReplyDelete
  21. Uwahhhh dah lama x melancong ke luar negara... Kena settlekan isu PTPTN secepat mungkin nie...

    ReplyDelete
  22. MAS ni kalau tak kene time, memang mahal melambung.dulu sekali naik MAS tu pon sebab pergi kursus.. memang selesa tp tu la bajet lebih kepada air asia.. alamaka lamanya tak naik kapal terbang.. agak agak MAS nak sponser tak?? eyh!

    ReplyDelete
  23. Selalu naik AirAsia jaa sebab murah sikit compare dgn MAS.. Tapi cuti sem ni nak try beli tiket kat Traveloka la pula mana la tau dpt naik MAS pula hihi

    ReplyDelete
  24. busyra dh pernah naik. so far okay layanan semua. tp belum pernah booking dengan traveloka. lepas ni boleh cuba. nice sharing. :)

    ReplyDelete
  25. Pernah pi Vietnam naik MAS..next kalau murah nak guna gak la Traveloka..cadang nak cover Indonesia...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.