Ayam Panggang Madu

Ayam Panggang Madu
===================

2 ketul ayam bahagian dada
4 Ulas bawang putih (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
4 sudu madu
3 sudu sos tiram
sedikit serbuk cili
sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

Cara-cara:

*Masukkan bahan perapan iaitu bawang putih, halia, madu, sos tiram, serbuk cili, serbuk lada hitam dan garam ke dalam bekas. Gaul rata kesemua bahan tersebut. 

*Kemudian sapukan bahan perapan tadi pada ayam dan perap lebih kurang 3 jam. lagi lama perapan lagi sedap.

 *Bakar ayam dengan oven dengan suhu 200 darjah selama 30-40 minit atau sehingga ia betul-betul masak.

*Sekiranya menggunakan pemanggang ajaib , bakar lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak.

Memang mudah dan simple kan. boleh lah cuba...

Sesekali makan makanan yang sihat la  pulak kan.asyik makanan bergoreng je tak elok jugak untuk kesihatan kan...kena rajin la sikit,kalau nak ikutkan hati memang malas nak ke dapur...tapi mana mungkin kita tak masuk dapur kan...kadang2 baru lepas makan... eh...lapar la pulak...nak makan yang ringan2 pulak....hai la...perut,kejam sungguh kamu kan...selagi boleh makan kita makan jelah...rugi pulak bila x makan makanan yang sedap2 tu kan...nanti...pandai2 la korang buat air detok ok..seminggu sekali minum air detok bagus juga..dapat mencuci usus dan melawaskan perut kita sekali...

Kalau buat nasi ayam sedap juga kan...makan dengan ayam panggang madu ni,mesti selera kita makan nanti...insyaallah next time kak lina nak buat lah...selalu kalau goreng ayam nya jadi keras...selalu camtu...tak tau nape jadi camtu...kalau grill ni...ayam nya masih ada juice lagi...lembut...sedap pulak tu...ada ke petua goreng ayam tak keras??kalau ada kongsi lah tips ye...



Ayam Panggang Madu
Ayam Panggang Madu



6 comments:

  1. wah sedapnya. nanti nak buat. tq share resepi.

    ReplyDelete
  2. Ohoiii....sedapnya lina. Kalau ana ratah mcm tu je ni.

    ReplyDelete
  3. Senang jer bahannya...boleh buat nanti ni..kalau akak suka part Whole Leg..yang berlemak tu yang sedap kan...

    ReplyDelete
  4. Lepas ni bolehlah akak share resepi nasi ayam pulak.

    #TheRealBloggerMak

    ReplyDelete
  5. serius nampak sedapppp. boleh cuba niiii. thank you share resepi :D

    ReplyDelete

Powered by Blogger.