Resepi Daging Masak Lemak Cili Api

Resepi Daging Masak Lemak Cili Api|  Masih tak habis lagi dengan resepi daging...hihi,sebenarnya tinggal sikit je lagi kat peti daging ni...nnt kang busuk pulak simpan lama-lama kan...so kita perabiskan lah mana-mana yang ada tu...kalau ikut mood tu malas sokmo kak lina ni...

Jemu kan asyik masak kari,sup,rendang...so kita masak lemak cili api pulak daging ni...first time ni kak lina masak lemak guna daging,dah kata jarang masak daging kan...so kita cuba lah menu baru pulak..wah nampaknya laku keras daging kak lina ni...sedap la tuuu....hahaha...

Stok daging dah habis...lepas ni entah bila pulak nak makan daging...tunggu dah teringin sangat la baru membeli nanti...makan selalu pun tak elok kan daging merah ni...so kita kurang-kurangkanlah ye...

Ada sesetengah dagingnya di salai kan...rasanya lagi sedap kan...ni versi malas,so xde salai2...hihi


Resepi Daging Masak Lemak Cili Api
Resepi Daging Masak Lemak Cili Api

Resepi Daging Masak Lemak Cili Api
=============================

Daging Direbus Dan Dihiris Nipis
1 keping asam keping
Garam
Serbuk perasa
1 helai daun kunyit
1 kotak santan kotak
1 Batang Serai
Kentang/Terung-ikut suka nak letak atau tak

Bahan tumbuk:
2 inci kunyit hidup
6 tangkai cili padi kampung

Cara-Cara:
  • Daging direbus bersama serai
  • Setelah empuk,masukkan bahan tumbuk dan santan cair
  • Masukkan kentang dan terung
  • Setelah mendidih masukkan santan pekat, garam,serbuk perasa,asam keping dan daun kunyit
  • Tunggu sehingga mendidih dah tutup api.
  • Sedia dihidang.





17 comments:

  1. Wah nampak selera Sgt color gitu. Nak tau x mama sebenarnya X penah masak lemak daging. Boleh lah Cuba resepi ni nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah mama...first time masak jugak

      Delete
  2. Kena rebus dulu ye?
    Baru saya tau
    Thnks

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye...kalau tak liat nanti dagingnya

      Delete
  3. Replies
    1. serbuk perasa tu...penambah sedap dalam makanan....lain kata ajinomoto

      Delete
  4. sedap nampak... wahhh nampak watermarkkk la....terharunyaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai cik ashhh....kita lagi terharu cik ash watkan watermark ni....tq tauuu

      Delete
  5. Kalau ana makan dengan roti putih je lauk ni lina. Sedapnya. Terliur tgk.

    ReplyDelete
  6. fevret busyra ni kak masak lomakkk..hehe

    ReplyDelete
  7. sound like spicy to me lol.
    I cannot take too spicy food.

    ReplyDelete
  8. Nk kna try ni.. sdap erk msak cili api..

    ReplyDelete
  9. Saya akan cuba masak resipi ini. Nampak sedap.

    ReplyDelete
  10. Nampak kan cantik! Would love to try some! Maybe will cook it someday when I am free!

    ReplyDelete
  11. Tempting yakmat rupa gulai lemak ni.
    Annur dah la pencinta makanan pedass..yum! Mesti cuba!

    ReplyDelete
  12. Hemm...resep masakan yang menarik untuk dicoba. Salam sukses selalu!

    ReplyDelete

Powered by Blogger.