Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim) - Lin Liena Story

Saturday, 9 September 2017

Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)

Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)|  Kali ni nak share tentang diri sendiri...dah lama sebenarnya nak buat entry ni,tapi idea selalu tak de...tak tau nak cakap apa pun ye sebenarnya..agak-agak ramai ke yang diluar sana ada pengalaman yang sama macam kak lina.

Kalau dengar ikat rahim ni macam takut je kan...rasa macam serious,rasa macam ala aku dah tak boleh melahirkan zuriat lagi...macam-macam yang bermain di fikiran kak lina dulu...sedih tu jangan cakap la...tapi kak lina selalu fikir yang baik-baik sahaja...tapi sokongan moral dari suami dan family sangat penting ye...alhamdulilah kak lina dapat sokongan yang padu dari family...ini untuk kebaikkan dan kesihatan kak lina sendiri sebenarnya..



Anak pertama dulu emergency ceaser sebab dah terberak dalam perut hihi...tak sangka sangat kan...yelah sebab kak lina sakit tak lama,rasa perut memulas-mulas jer...pergi hospital cek...contraction dah kuat tapi kak lina masih tak sakit kuat...boleh makan lagi banyak2...sebab nya takut tak de tenaga untuk meneran...memang banyak gile la kak lina makan...haha...nasib tak baik bila Dr pecahkan air ketuban tapi air ketuban dah hijau menandakan bayi dah buang najis dalam perut...adoiii...bila Dr cakap Emergency Ceaser kak lina dah berdebor dah...yelah anak first kan xde pengalaman lagi...

Sebenarnya agak berisiko jugak nak buat pembedahan sebab kak lina baru je makan...sepatutnya kena puasa baru boleh ceaser kan...entahla kak lina redha jela masa tu..Kak lina bius satu badan tak tau apa pun yang jadi..alhamdulilah selamat semuanya,tapi tak dapat tengok baby lama jugak lah sebab kak lina tak boleh bangun langsung lepas operation..ngantuk kesan bius dan muntah sakit kepala.bila dapat tengok baby...wah seronoknya...hilang semua rasa sakit tu....

Anak Kedua pulak...Hmmm paling seksa rasanya dalam dunia haha...mana taknya,kak lina kena induce pagi isnin...pastu tak rasa sakit apa pun...Dr masukkan dos kedua pulak...ambik ko sakit nya macam nak putus pinggang dari badan macam ditarik2 gitu...yaallah rasa sakit tu tuhan jelah yang tau..tak boleh bangun...nak kalih badan pun tak larat...rupa dah macam hantu langsuir rasanya...menggila betul sakit dia...dah malam dalam kol 10 terpaksa ambik epidural sebab sakit sangat...jalan pulak lambat progress...akhirnya kol 7 pagi jalan dah 10 cm...yaallah dugaan apalah baby tak boleh keluar sebab tulang punggung kak lina macam sempit dan kepala baby tak lepas salah satu tulang tu...OMG ko rasaaaa????haha akhirnya sekali lagi kak lina diceaser..

Anak Ketiga memang kak lina tak de pilihan...semua Dr suruh ceaser je sebab kes yang lepas kan...3 Dr kak lina jumpa semua suruh ikat...ambik masa juga tau buat keputusan...lagipun kak lina umur dah banyak pastu ada masalah darah tinggi lagi...so untuk kebaikkan kak lina kena akur dengan keputusan Dr...cukuplah rasanya 3 orang anak lelaki...sekarang kak lina hanya fokus untuk membesarkan anaak2 je...Yang sulong 16 tahun...kedua 8 tahun dan si bungsu 3 tahun.


Kesan Selepas Ikat Peranakan
=======================

Selepas operation kak lina rasa macam ada sesuatu yang ketat je kat kiri dan kanan perut kita tu...mungkin ikatan kat rahim tu kan..
lama jugak rasa kebas kat rahim...bila kita pegang macam tak rasa pape..Alhamdulilah dah lama2 hilang sendiri..

Kesan sampingan lain sakit pinggang dan lutut,itu kerana Epidural rasanya,kalau berat badan naik macam-macam masalah dapat,sebab tu kak lina sedaya upaya jaga makan agar berat badan maintain jer..

haid kembali datang selepas sembilan bulan melahirkan (fully breasfeeding)
alhamdulilah kitaran haid kembali normal seperti biasa.
jangan risau tentang hormon kering atau sebagainya(takde kena mengena pun)
hanya saluran peranakan kita sahaja yang di ikat,tidak menggangu pun yang lain..
alhamdulilah semuanya normal seperti biasa ...xde apa pun yang berbeza..
Hubungan suami isteri pun normal seperti biasa..sama je sebelum dan selepas BTL
lega lah sikit bila ikat ni sebab tak perlu risau terlajak atau tersangkut hihi..
Jalani hidup seperti biasa dan gembira jelah
jangan fikir yang bukan-bukan
jaga emosi diri kita sendiri




Sedikit Info tentang BTL(ikat peranakan)

===============================
BTL ialah Bilateral Tubal Ligation adalah kaedah pemandulan secara kekal.Biasanya ia dibuat dengan memotong,mengikat atau apa sahaja kaedah untuk memutuskan tiup fallopian(saluran peranakan)dari bersambung ke rahim.

Ada yang tanya..boleh mengandung ke kalau dah ikat ni...hmmm entahla tak tau nak cakap apa..itu semua kuasa Allah...kalau dia kata jadi maka Jadilah...siapalah kita nak menidak kannya...


Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)
Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)




120 comments:

  1. Ngeri Pula baca pengalaman Lina melahirkan. Apapun alhamdulillah semuanya selamat semoga anak2 Lina menjadi anak soleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mama...lina pun ngeri nak lalui lagi hihi...alhamdulilah dah selamat semuanya..aminn...tq mama

      Delete
  2. ngeee.. ngilu plak baca ha.. hee~ tapi ramai kata kalau dah ikat, tak boleh pregnant lagi.. tapi sekadar cakap orang la.. semoga lina baik baik saja ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye atie....memang tak boleh mengandung lagi kalau dah ikat...semua tu kuasa allah kan...tq atie..

      Delete
    2. Assalam sis Lina, sy Bru shja besalin cezer n sekali ikat Rahim. Macam Mana sis kawal rasa sakit yang teramat sangat ni ya Dan ambil Masa berapa lama ya.

      Delete
  3. Kalau dah 3x bersaljn caesar memg kne ikat kak lina..

    ReplyDelete
  4. semoga Zaki diberikan kesihatan yg baik kan..mana tau dia disembuhkan dari penyakit ni..

    ReplyDelete
  5. Assalam sis, saya pun dah ikat BTL selepas 4x czer,
    Anak pertama n ke2 songsang, yg ke 3 dh pakai IUD tapi sangkut juga, tapi Alhamdulillah sihat dan bijak, anak ke 4 mmg merancang mengandung seblum umur 35 thn. Alhamdulillah, nk tanya sis pernah dengar ke ada yg mengandung walaupun dh BTL?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...setakat ni tak pernah dengar lagi....macam mustahil juga nak mengandung sebab saluran kita dah dipotong pastu diikat pula....semuanya tu ketentuan tuhan la kan...

      Delete
    2. Sy pnah dngar dr jiran jgk..makcik dia dh ikat sbb fktor umr..tbe2 dpt thu mngandung..
      Lagi sy pnh dgr dr dktor di klnik perubatan..

      Delete
    3. Sy pn btl lepas czer ke4 2016..sy mintak btl sbb masa tu xpkir lgsung andai jdoh xpjg dan akn bkhwin lg.. Tp Allah punyai rancangan lbh baik..Inshaa Allah hjg thn ni,sy akn bkhwin dgn psgan baru..cuma mslhnya bkal suami sy org bujang..even dia tak kisah kalau sy takblh mengandung lg tp kte sbgai isteri mesti nk usaha utk zuriat dia..lg2 bakal suami ank yatim piatu..zuriat tu la menyambung kluarga bg dia..sblum pernah bjumpa dgn doc kjaan yg merawat sy msa bpantang..doc ckp kne try kt hsptal swasta yg blh uruskn kes btl ni..cuma kos tinggi..

      Delete
    4. Assalamualaikum. Sis blh bt ivf

      Delete
  6. Hampir sama dengan citer sy... skg ni sy sgt risau xdtg period lgi..walhal sy kan da berikat...buat masa ni x p chek lgi ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah xlah kot...kdg2 period lambat dtg...saya pun hampir setahun baru datang period..

      Delete
  7. Mcm mn kita nk bt ikat rahim..mcm mn prosedual dia..umur saya dh 41 thn mmg saya larat dh nk bw perut..ank bongsu umo 3 thn..tiba2 saya disahkn prenant 3 bln..mahu terkejut saya bila doktor ckp..x percaya ckp doktor siap suruh scan lagi..aduhh😩😩la nak cuci mmg x blh sbb dh ada jantung tgn😕.berdosa pulak rasa..sbb mmg niat saya x nk dh lagi..faktor umo saya dh 41 thn..dgn bebenang keje yg berat2....dia pun pelik mcm mn saya blh prenant sedangkn kami mmg Merancang dh x nk ank lagi..tpi rezeki redha je la..sampai skrg saya x pergi klinik utk ibu mengandung buka buku pink tu😌😌..nk masuk 5 bln..saya ckp suami saya akan pergi bila 7 bln..sbb klinik cek ibu mengandung tu nurse2 semua siap pesan kat pd 3 thn yg lps harap awk last la jejak kaki ke klinik ni..bila ingat segan pulak rasa nk pergi cek tgk nurse yg sama busy body 😏😏

    ReplyDelete
  8. Biasanya DR yang suggestkan ikat kalau ada masalah...tp kes awak ni dah 41 tahun...dah boleh mintak lah BTL ni...xpe nnt lps bersalin yang ni boleh ikat....insyaallah ada rezeki setiap anak tu...

    ReplyDelete
  9. salam.. saya xdaq masalah bab bersalin.. alhamdullilah mudah bsalin.. tp skang ank dah 4org... plan mmg xnk ank lg kalo blh... tp takut plak procedur nk buat btl nie... operate ker???

    ReplyDelete
  10. Saya baru keguguran. Actually saya dh 42thn...tak sangka mngandung lg..huhu... Tiga ank saya semua dilahirkan czer. Tp mmg tak ambil apa2 perancang lpas yg ketiga tu dan mmg tak mengandung pun lpas tu. Tp lpas 8thn, saya disahkn mngandung...cemas jgk sbb umur pun dh 42...huhu... Tp mmg takde rezeki, bby gugur di.usia 3bln. Skrg ni rasa mcm nk ikat sbb risau termengandung pulak..huhu... Moga Allah permudahkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu umur dah 42 mmg byk risiko klu pregnant kan..semoga dipermudahkan ye puan

      Delete
  11. Hi nak tanya saya sekarang mengandung anak no 4 dan berumur 29 tahun, saya merancang juga tapi alhamdulillah semua rezeki datang tanpa di duga. Ketiga tiga anak saya bersalin normal dan alhamdulillah saya tidak ada masalah kesihatan. Jadi saya berniat selepas bersalin no 4 saya nak ikat terus boleh ke? Sebab xde kesempatan lagi nak tanya doctor bole ke bersalin normal nak ikat terus dalam satu masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya klu xde masalah dr tak akan ikat...

      Delete
  12. Baru buat BTL 16 Mei lepas. Faktor umur dan penyakit darah tinggi. Kepada sesiapa yang nak buat tu fikir masak2 lebih2 lagi kalau masih bawah 40 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sakit sangat tak?sy baru Aje mendapat sokongan doktor utkbbuat btl..umur 42thn,anak dah 5.. Tp,rasa mcm takut pulak nak buat btl..operate kat mana,rasa sakitnya lama tak?

      Delete
  13. Sy pn dh bt BTL 6thn lps.. period sy mmg dtg on time xpnh lwat...tp bln ni 5/5 dtg 1ari skit je..mcm last period coklat2...smlm plk mse kncing kluar lndir coklat...tnda2 nk mai bln ada...skit pinggang truk...tp still x mai...pnh bt upt 2x single line je...pning

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslkm. Sekarang ada news apa yg sudah berlaku? Pregnant ka tidak?

      Delete
  14. Sy br bt BTL 11.06..bersalin anak no 4..betul ke memang rasa berdenyut2 kt tempat ikat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye saya rasa berdenyut2 kat situ...tapi bila dah lama2 dah hilang dah rasa denyut ti

      Delete
    2. Sis lina...sy br buat BTL...tu la nl tnye dkt kiri dan kanan tu ad rase denyut2 kan...lame mne br hlg rase ty

      Delete
    3. saya dalam 6 bulan juga baru hilang...agak lama..

      Delete
  15. 23 mei lepas sy brsalin ank ke4. Ank prtama hgga ke3 smua brsalin normal...Tiba yg ke4 ni trpksa operate emergency sbb breech msa dlm labour..alang2 dh kena operate tu sy mntk doc buat BTL..dengan keizinan suami.. sy mmg dh tk larat nk mngndung lg...umur dh 38thn ni rsa mcm2 dh msa ngandung....mmg ada ada rsa kebas2 tu..hrp2 tk lama la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sis..rasa kebas tu lama2 hilang..samalah kita boleh rehat lepas ni hihi

      Delete
  16. Sy nikah kali kedua pd tahun 2013 & pernah keguguran pd tahun 2014.sblm tu dh punya 1 anak dr perkahwinan pertama.tahun 2016 sy pregnant & keluar masuk wad sbb gula dlm darah tinggi & on insulin.dlm masa yg sama tekanan drh xstabil akibat stres.masuk bln ke 7 sy mula hypo & di mnta stop insulin.masuk bulan ke 8 sy preeklampsia.25/11/2016 masuk wad sbb bengkak kaki tgn.27/11/2016 semasa sarapan doktor melawat ke wad2.masing2 memandang sy.xlama doktor pakar dtg.mereka berbincang sesama sndiri & akhirnya doktor pakar dtg ke sy & beritahu muka sy sembab & sy akn di czer pd pukul 1 ptg.pukul 11 suami dtg & dgr penerangan dr doktor.doktor cadangkan utk ikat.suami xsetuju sbb dia nk anak lg tp doktor terangkan risiko jika sy pregnant lg.kemungkinan sy lumpuh atau lbh teruk lg mati.sy terangkan pd suami mnta dia bersyukur sbb sy beri dia zuriat & berjanji akn besarkan satu2nya anak kami dgn baik.skrg anak dh setahun 10 bln.still bf.haid lancar setiap bln cuma 3 hari pertama keluar darah yg banyak.2 hari sblm haid pasti sy demam.sblm ni xpernah cmni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kerap demam better buat check up sis..
      tapi kalau 3 hari pertama period tu sama dengan saya...memang banyak...

      Delete
  17. Saya dah buat procedure BTL... Betol apa kata kak lina tu, rasa kebas kt bahagian rahim, kulit pd perot x rasa apa. Mula tu ingt serious sgt ke sbb rasa kebas lagi. Bila dh baca article kak linax la merisaukan lagi. Mgkin itu mmg kesan2 sbb baru lagi buat BTL tu, selepas anak ke 3.baru 19 hari saya bersalin secara czer.Rasa ngilu pada kiri dan kanan tmpt yg di ikat saya research ttg kesan procedure BTL ni sbb risau keadaan yg saya alami.so saya x berapa risau lagi slps membaca text yg kk lina share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul...sama sangat dengan apa yang kak lina rasa...jangan risau nnt lama2 hilang sendiri..

      Delete
  18. salam..sy BTL after kandungan ke 6..
    sekarang usia baby dah 10 bulan..2 bulan kebalkangan ni haid saya tidak teratur..tp sakit pinggang n pening nk dtg bulan tu ada..tp masih haid nya belum muncul..
    kenapa ye period sy tak teratur sedangkan sy tahu BTL tak ganggu haid..boleh terangkan sikit tak why?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu fully breasfeeding makan masa juga utk kembali haid

      Delete
  19. Assalam
    Just nak share sket.Saya baru bersalin pd 31.10.18 dan telah buat BTL.Bersalin secara czer.Saya mmg ada bertanya pada doc tentang BTL ni.. Dia kata tidak 100% BTL ni terjamin, tetap ada risiko untuk pregnant.1kes /200.Akan berlaku kes mengandung luar rahim. Jika telah buat BTL then tidak datang period,doc pesan please segera ke klnik untuk buat checkup.. Takut pregnant luar rahim. Hopefully xberlaku pada kita..

    ReplyDelete
  20. Salam...maaf sy pun xtau la lps je branak yg sulung now dh nk masuk 9y xpernah ngandung lagi...adakah doktor dh terikat peranakan sy sbb ms bersalin dl czer...risau la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mungkinlah sis...kalau ikat doktor mesti minta kebenaran suami..dan ada sign surat..

      Delete
  21. Saya baru buat BTL pada sebulan yg lepas,sampai sekarang memang ada rasa ngilu dibahagian jahitan dan dlm rahim,jika buang air kencing,saya akan rasa spt ada benda tersekat pd rahim tu,dan sekarang saya tengah mengalami gatal2 dibahagian luar miss v,saya belum berkesempatan ke klinik lagi..apakah pendapat cik lina mengenai mslh ini?

    ReplyDelete
  22. salam...sya pon nk share la dgn k.lina..sya brsalin 26/11/2018 aritu ank no5..no1-4 bsalin normal...no5 czer sbb dktr scan bby berat 4.3kg...sya pon DA ikat terus...sya nk tnye dgn akk..belah kiri sya klu jln msti terase mcm ade benda nyocok2...huhuu...mmng ade rse mcm tu ker...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru-baru memang macam tu dik..mmg rasa tak selesa..tapi lama-kelamaan hilang sendiri rasa tu..

      Delete
  23. Lega skit baca entri Lin Liena..akk baru je proses BTL 14/11..baru lagi..mcm2 perasaan ada..tp bila mak akk n sepupu yg pernah BTL nih bg tau yg elok2 je..Alhamdulillah..lagi akk bertambah yakin n lega bila akk baca entri nih..hehehe..

    ReplyDelete
  24. sye dah btl..tpy sye baru bersalin ank no 2..yg first normal yg kedua sbb nadi jnting lju sikit.terus doc suro ikat mase sye duduk di jb..ty bile pindah kt penang .doc tuh pulak marah knpe btl sbb muda lgi..sye nk mengandung lagi,,masih ade harapan lgi x ye..sye xnk buat btl,,tpy doc tuh pujuk suami,,suami pun sain walapun sye xsetuju,,sye masih xboley terima smpai skrang..sye baru umur 25thn..muda lgi..rase sedih sgt..hurmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaallah kesiannya sis...nak ikutkan tak boleh la btl terlalu awal..sis pun muda sangat lagi,lagipun tak de masalah kan..tapi kenapalah dr nak sruh ikat...rasa nak marah juga dr tu...agak payah sis kalau nak mengandung lagi...sabar ye sis

      Delete
  25. Salam kak lina..
    Sy dah 3 kali bersalin czèr..tp masa bersalin yg ke 3 tu, doktor pakar bertegas tak nak ikat, katanya klau parut dan rahim ok xda pape masalah, dia xkan ikat..sy pun dlm dilema masa tu, xtau nk fikir apa..tp doktor ada terangkan pasal risiko2 yg akan terjadi bila brsalin czer kali ke 4 nanti.. memang agak menakutkan risikonye..boleh meragut nyawa ibu dan ank..tp tu semua kuasa Allah..tp memang memudaratkan diri la.. sy ada tanye klu buat BTL kat hospital kerajaan boleh ke? Tp doktor kata x buat klu utk buat BTL saja..so sy ada tanye hospital swasta, mmg blh bt BTL Kat swasta, tp kosnye agak tinggi..sampai cecah 10k..ada x sapa2 yg blh bgtau boleh x kita bt BTL saja kat hospital kerajaan dan cara2 nk mohon utk bt BTL

    ReplyDelete
    Replies
    1. patutnya da boleh btl masa bersalin kali ke3 tu....hospital kerajaan agak payah la sis...tapi cubalah tanya dr kat hospital kerajaan tu..

      Delete
  26. Salam kak lina.. Nak tanya kalau buat BTL terus lepas besalin normal, bole ke pakai bengkung masa berpantang ya? Lepastu makan ikut cara berpantang berapa lama ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pakai bengkukng moden sis...jgn pakai yg ikat2 cara lama tu...bengkung moden tu kat bahagian perut je..pantang kak lina sama macam org lain 44 hari

      Delete
  27. salam sis lin....saya baru je buat btl....memang rasa kebas ye bahagian perut terutamanya bahagian operate tu....dan nak tanya memang ada kesan lebam2 merah ke kat tengah2 kiri kanan belah tu...

    ReplyDelete
  28. ye...mmg rasa kebas kat situ..lama jugak la..mula2 risau sbb pegang area situ tak rasa pape..lama2 alhamdulilah dah hilang kebas2 tu.kak lina xde plk lebam2 tu..better cek dr sis

    ReplyDelete
  29. Saya baru biat btl... Tp bkn pembedahan... Cuma tebuk 3 lubang ja... Alhamdulillah luka dah kering... Cuma nakntahu berpa lama luka akan sembuh ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis sakit x..sbb saya pon akn buat btl ujung bulan ni,risau jugak ni,bpe lama proses utk siap buat btl tu..lepas buat bole terus balik or kena admited wad ke camana

      Delete
    2. biasanya kalau lubang kecil tu dlm 2 minggu dah ok..jaga makan jela sis..yg gatal2 jgn makan

      Delete
  30. Btl slps bsalin ank ke5 sbb usia 43 & faktor keja-outdoor. Ank dh setahun lebih..kna byk mkn buah2an vit.c utk sembuhkan luka & hilangkn kesan jahit. Cuma lps czer, perut nk kempis pyh skit wlpn dah bengkung..byk kan bsenam esp.d bhgn perut

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..perkongsian yg bagus

      Delete
    2. Tq sis Lina kongsi pengalaman, sy bakal labirkan anak ke 3 bulan 7 ni. Dan dc Pon shurkan sy ikat Rahim sebab DH Kali 3 secer besalin nanti. Rasa risau Pon Ada. Moga sy semuanya selamat besalin nanti. Aamiin.

      Delete
  31. Sypom dlm dilema...dah 3x ceaser, 11.1.19 ni nk ceaser anak ke4. Apa pendapat lin liena, patutkah sy buat btl ni sbb sblm ni sy blh plan sdiri jarakkan anak2. Sy risau lau buat kot ada perubahan pd bentuk badan dan aktiviti lain.

    ReplyDelete
  32. kalau dah 4x ceaser mmg kena btl biasanya...umur sis brp ye?kalau masih muda bolehlah berbincang dgn dr.
    tapi alhamdulilah tiada perubahan apanpun...akk dah 5 tahun btl..so far masih sama jer..badan pun maintain jer😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy dah 40 thn ni, sblm bersalin ceaser 3anak bentuk badan maintain blk n perut kempis blk cm biasa, risau jglah dah buat btl kot perut x kempis cm biasa n berat badan pom jd naik. Tp jika lin kata dah 5thn berlalu bentuk badan masih maintain kiranya xde apa2 perubahanla w.pom buat btl ni. Lega sikit bla baca pengalaman lin liena mengenai btl

      Delete
  33. salam k.lina.. saya akan dceaser 2 minggu lg anak ke tiga. kedua ank yg lalu pon ceaser jgk... ini kira kali ketiga la... doktor mmg ada beritahu komplikasi kalo x ikat dan mengandung lg... umur saya pon dah 35 thn... adakah keputusan utk btl adalah keputusan yg tepat? minta k.lina komen skit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya kalau ikut kak lina memang tepatlah keputusan tu,.umur pun dah meningkat..lps ni just fokus pada membesarkan anak je..lagipun klunmengandung lagi utk kali 4 tentu2 ceaser juga kan..mungkin berisiko sbb umur dah meningkat.

      Delete
  34. Salam kak lin liena
    Sy juga baru buat BTL bersalin ank ke4.. 3kali ceaser.. masa BTL dilakukan ada bau hangit mungkin kaedah potong Dan lecuhkan tiup fallopian dilakukan.. sekarang bermain pulak diemosi betulkah doktor sudah ikat?? (Was was pulak rasa).. ada tempat tk klinik yg boleh kita scan utk tengok keadaan dalaman Rahim kita.. #akurdhkenaikat🤗🤗🤗

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah plk dengar boleh scan bahagian yg ikat tu..tapi kalau dr dah ikat insyaallah dah ikat la tu hihi..

      Delete
    2. Assalamualaikum k.lina.. selepas habis pantang hari ke 44 sy datang haid.. darah mcm biasa.. selama 5 hari.. lepas tu berhenti 2 hari kemudian dia dtg blk sikit2 kdng darah merah kdng darah coklat smpi la hari ke 15.. ok.. dh bersih.. selang 3 hari.. keluar darah blk seketul kecil n darah sikit.. sy cek cuba putik kapas kt dalam faraj ada darah merah... Kenapa ya k.lina.. ganguan haid kah mcm tu... Terima kasih atas jawapan...nanti..

      Delete
    3. Assalamualaikum k.lina.. selepas habis pantang hari ke 44 sy datang haid.. darah mcm biasa.. selama 5 hari.. lepas tu berhenti 2 hari kemudian dia dtg blk sikit2 kdng darah merah kdng darah coklat smpi la hari ke 15.. ok.. dh bersih.. selang 3 hari.. keluar darah blk seketul kecil n darah sikit.. sy cek cuba putik kapas kt dalam faraj ada darah merah... Kenapa ya k.lina.. ganguan haid kah mcm tu... Terima kasih atas jawapan...nanti..

      Delete
  35. Salam kak lin liena
    Sy juga baru buat BTL bersalin ank ke4.. 3kali ceaser.. masa BTL dilakukan ada bau hangit mungkin kaedah potong Dan lecuhkan tiup fallopian dilakukan.. sekarang bermain pulak diemosi betulkah doktor sudah ikat?? (Was was pulak rasa).. ada tempat tk klinik yg boleh kita scan utk tengok keadaan dalaman Rahim kita.. #akurdhkenaikat������

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum... Dlm dok cari2 pengalaman psai BTL terjumpa entry ni.. Sy pun rasai yg sama.. Arini ari ke 30 sy bersalin. Sy bersalin pd 14.01.2019..ank ke 4 smuanya czer. Sy telah buat keputusan nga asben utk BTL. Skang umur pun nak masuk 37thn ni. Tetiba arini terasa ketat kiri dan kanan.. Andaian sy tempat tiub falopio tu.. Haha.. Mungkin lah sbb tempat czer sndri sy xrasa skt pun.. Ikut pengalaman 3 czer sblom ni. Bila dah 30 ari.. Xrasa apa2 dah kt dlm prut ni.. Tapi yg ni tetiba rasa ketat je.. Igt tersalah mkn ke apa.. Tp bila terbaca rmai je yg BTL lalui pengalaman yg sama rasa lega lah ckit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...samalah rasa ketat bahagian situ..pastu rasa rasa kebas je sekitar rahim tu..mmg tak selesa sgt2...mula2 rasa takut dan risau juga..tapi lama2 hilang dah rasa ketat2 tu..

      Delete
    2. Saya pun baru 10 hari melahirkan anak ketiga melalui kaedah ceaser dan ikat rahim sebab 3x dah ceaser...nak tanya jugak memang ada rasa mcm ketul keras ke kat kiri dan kanan rahim...dan darah nifas selalunya berapa hari....saya masih ada darah nifas dan agak banyak dan bercampur lendir. Adakah perkara itu normal?

      Delete
    3. Saya pun baru 10 hari melahirkan anak ketiga melalui kaedah ceaser dan ikat rahim sebab 3x dah ceaser...nak tanya jugak memang ada rasa mcm ketul keras ke kat kiri dan kanan rahim...dan darah nifas selalunya berapa hari....saya masih ada darah nifas dan agak banyak dan bercampur lendir. Adakah perkara itu normal?

      Delete
    4. Saya pun baru 10 hari melahirkan anak ketiga melalui kaedah ceaser dan ikat rahim sebab 3x dah ceaser...nak tanya jugak memang ada rasa mcm ketul keras ke kat kiri dan kanan rahim...dan darah nifas selalunya berapa hari....saya masih ada darah nifas dan agak banyak dan bercampur lendir. Adakah perkara itu normal?

      Delete
  37. Assalamualaikum..terima kasih buat perkongsian ni..doktor sarankn saya ikat utk kali ke3 ni..tiada keluarga adik bradik utk sya berkongsi bertnya kesan..hnya ada suami.dia setuju tp saya nk tahu kesan..semoga apa yg saya baca ni memberi semangat utk saya..tk ada apa-apa perubahan kn klu ikat..takut kesan slpas tu saja. Terima kasih😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pn nk tau kesan jangka panjang kta lepas btl ni.. Ada dgr blh sebabkan kanser la.. Takut jugak dgr..

      Delete
    2. kita jgn fikir yg nagetif sis..jaga kesihatan dan pemakanan sihat..insyaallah baik2 aja nnt

      Delete
  38. wasalam sis..saya jujur berkongsi pengalaman saya..alhamdulilah bagi diri saya sendiri tiada apa pun yang berubah...hubungan suami isteri pun macam biasa sahaja..tiada apa pun yang menggangu..puan jgn risau ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm..nk tanye..selepas btl..pntang bersama suami mcm kta lpas bersalin juge ke sis?

      Delete
    2. Slm..nk tanye..selepas btl..pntang bersama suami mcm kta lpas bersalin juge ke sis?

      Delete
    3. ye sis...pantang dalam 2 minggu bergantung pada diri kita jjuga..kalau luka ccpt baik..insyaallah xde masalah

      Delete
  39. Sy sekarang pregnant 6w dan pada buku pink anak yg sbelum ni ada tulis ELLSCS + BTL next pregnancy.
    Takut sangat rasa nak bersalin kali ni. Huhu.. buat buku pink pon tak lagi.
    Tapi baca artikel kak liena ni, kurang sikit rasa takutnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mgkn ada mmasalah atau rahim dah nipis sis..biasanya dr akan tgk rahim kita dulu ..klu dah nipis dr akan ikat..

      Delete
  40. Nak tanya sikit, sy bersalin pd 8.22.2018 lepas dan terus buat btl. Masalah saya walaupun dah habis pantang dan dah mencecah 3 bulan, bhgn bawah sy masih keluar darah berwarna merah. Tak byk dan bukan hari2. Kalau buat btl mmg dpt kesan mcm tu ke?. Risau pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya xde pulak macam tu sis..period mcm biasa...better sis cel dengan dr...takut ada masalah dalaman pula

      Delete
  41. Salam.. Sy dh 4 kali ceaser. Dh ikat.. Ank bongsu umur 2 thun.. Dlm 4 ni sy ada rasa mcm ada bnda dok tumbuk2 dlm perut. Mcm ada baby. Tp sy baru ja smggu abis haid. Tanya kawan dpa kata mgkin nadi kita. Ada ka nadi kt prrut😅. Nk bli pregnanncy test takut. Kalu ngandung rasa miracle. Sbb dua2 tiub dh diikat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang saya ada ada juga mcm tu..tapi cuma angin je sis..hehe..better cek la utk kepastian

      Delete
  42. salam....saya nak tanya brp lama nk sembuh setelah buat pembedahan BTL...saya baru aje buat pembedahan semggu yang lalu...ini kira first time saya buat pembedahan...sebelum ini saya lahirkan 5 anak secara normal....bulan 12 tahun lepas baru keguguran 2 bulan dan sekarang ada darah tggi...doktor yang syorkan saya buat BTL atas masalah kesihatan...anak2 pun dh besar yg bongsu umurnya dh 9 tahun....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung pada luka sis..ada yyg 2 minggu dah ok..

      Delete
  43. Current situation : sedang menunggu isteri operation @ HSA

    Wife saya baru saja masuk OT pada hari ini bersamaan 22 march 2019 jam 5.00 ptg.. selepas 4 kali czer dan 2 kali keguguran.. keguguran kali ke 2 kandungan berumur 4 bulan.. alhamdulillah telah selamat dikafankan, sembahyang dan dikebumikan..

    pembedahan berapa lama agaknya akan mengambil masa.. apakah risikonya setelah 4 kali czer dan keguguran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam takziah ye encik..sedih pula saya baca..biasanya pembedahan mengambil masa 1 jam..bergantung pada kondisi isteri..mgkn mengambil masa yg lama jika ada kkomplikasi..biasanya dr akan buat btl jika dah 4 kali ceaser..

      Delete
  44. sya BTL jugak. da ikat.. ank 3..smua.boy..alhamdulillah.. tapi ari ni da 2 thun da.. saya still x ada period. sy Breatsfeed jugak.. knp ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah sis,anak saya pun 3 boy..heran juga ye sis...saya pun fully breastfeed jgk,tp setahun dah period...boleh berjumpa dr la sis untuk rawatan selanjutnya.

      Delete
  45. Assalam kak.. Umur saya 35tahun.. Baru BTL 2jan 2019 yg lepas.. BtL setelah anak ke 3.. Jarak anak2 7 tahun setiap seorang.. Setelah BTL ntah kenapa ada rasa cemburu bila ada rakan2 bersalain dpt anak sepasang atau ada yg bersalin dpt anak lelaki dan ada yg dpt perempuan.. Anak2 saya ketiga2 perempuan.. Bila saya bawa anak saya berurut kg bidan kg ckp anak sy yg ke 4 lelaki.. Sedihnya saya gak boleh hamil lagi sebab dah BTL.. Tipu lah jika saya x rasa cmburu bila sebuah keluarga iti dilengkapi anak lelaki dan perempuan.. Saya tahu saya x mmpu hamil lagi.. Rasa kesal pula buat BTL.. Kerana saya dah 2x czer masatu dan bakal 3x czer smasa melahirkan anak ke 3.. Saya juga pernah ada kes mngandung anggur semasa kndungan ke 3 tahun 2013.. Kadang saya cuba pujuk diri sndri utk sedapkan hati.. Walupun tiada anak lelaki..anak prmpuan insyaAllah akan igt org tuanya pada dewasa kelak.. ��������

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam sis...mungkin ada hikmahnya sis,seperti saya juga ketiga2 lelaki,kadang sedih juga bila ada yg pertikaikan kenapa btl dulu...patutnya dptkan anak perempuan dulu...tapi itu semua dah ketentuan dan saya terima seadanya...mgkn ada hikmah yang tersembunyi,sabar ye sis,abaikan kata2 org sekeliling..

      Delete
  46. Slm sis..saya dah czer kali ke 3.n dh ikat..sekarang anak dh nk msuk 2y.baru2 ni asyik rasa loya,pening.mcm pregnant.saya kdg2 confius..sbb sy ada gastrik sama...hubungan dgn suami kerap juga.lg pun saya bru habis period.confius2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya angin tu sis..saya pun sama...kadang loya dan muntah2 tp tak pregnant pun

      Delete
  47. Kita sama sis cuma kes Safiena BTL upon request selepas melahirkan anak ke dua. Emergency czer sebab baby breech. Umur pun dah meningkat dan tak nak ambik risiko nak pregnant lagi. Pernah keguguran 2 kali dan epidural 2 kali. Sekarang mengalami sakit pinggang bila duduk dan berdiri lama2. Kalau masa period tu memang akan mengalami sakit pinggang dan kaki penat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sama tak boleh diri dan duduk lama2 sakit sangat punggang tu..baring pun selalu kena tukar posisi

      Delete
  48. sy kena emergency czer masa anak ke3 coz baby da terberak dalam perut pada tahun 2016.
    Ada plan nak ikat sbb faktor umur dan kerja. Cumanya sekiranya sy plan nak ikat, adakah prosedur wat BTL tu sama mcm nak czer? Kena pantang gak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sama..tetap kena pantang juga...tapi xdela lama mcm bersalin

      Delete
  49. salam sis..saya nak tanyalah biasanya kalau dah BTL priod akan kembali nomal kan? tetapi sy confius kerana bila abis period hari ke7.saya dah mandi wajib tetapi bila minggu yg sama mksdnya hari ke 9 ttiba keluar lendiran keruh coklat adakah itu nomal@ cmne? tq sis..

    ReplyDelete
  50. ye sis,normal tu,bila lendiran tu keluar menandakan kita tengah subur...jangan risau ye...

    ReplyDelete
  51. Salam. Sy jg dh btl hujung januari tahun ni.. Lps tu period kembali normal mcm biasa lps abis pantang. Tp selepas 2 bln dtg period, bln puasa tempohari, sy jd pelik sbb tak dtg period. Puasa penuh sy sebulan. Sy jd risau sbb dh btl kn. Smpai skrg blm period lg. Ikutnya dh lewat sebulan lbh dh period ni. Sy nk tny ada ke sapa2 yg pernah alami @ pernah dengar kes sama mcm sy ni? Apa yg patut sy buat ye? Risau jg ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba cek upt sis...kalau xde bagusnya jumpa dr jelah

      Delete
  52. Assalam.. Nk tnye cmne nk bt btl ni? Pstu kalau bt kne brsalin operate ke? Sbb umur dh 41.bersalin yg sblm2 ni sume normal.. Ni prgnt yg ke5

    ReplyDelete
  53. Sy pun mcm kak lina.Dh buat btl 7 thn lps slps czer ank ke4 dan kali ke4 jg czer..tp skrg sy rasa mcm teringin nk ank lg. Macam mana ye nk buat? Sy buat btl pun bkn kehendak sy..masa sy emergency nk czer ank k4 tu..suami yg sign surat utk btl tu..suami st kt dr yg suruh sign

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kes makcik saya,dah btl tapi jodoh tak panjang,suami baru nak anak sendiri..makcik saya buat operation dan alhamdulilah dah mengandung balik..tapi kos agak tinggi sebab buat di swasta..dulu buat dalam 10k

      Delete
  54. Assalamualaikum Kak Liena,ada kesan sampingan tak kalau kita BTL, terhadap Breast Feeding?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..jangan risau dik,akk breast feeding anak sampai 3 tahun...takde masalah dik..alhamdulilah

      Delete
  55. Assalam...sy pn sama kes jugak..anak 1st emergency lscs sbb twins..kedudukan x sama..anak yg kedua beza x jauh setahun je..jadi doc taku reptured kat tempat bedah tu jadi terpaksa ceaser lepas pecah air ketuban..ank ketiga x de pilihan lagi selain ceaser...then doc suruh BTL..sy n suami just accept je..period unregular lepas besalin yg no 3...tapi skrg ni plak period x dtg2..sy dh start x sedap badan..muntah2..takut plak nk g check...tp lau Allah tu bg rezeki x tolak..terima je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis farah... Dah cek upt ke? Ape result....? Tp sis dh btl kan

      Delete
    2. Salam sis farah... Dah cek upt ke? Ape result....? Tp sis dh btl kan

      Delete
  56. salam.. saya sekadar ingin berkongsi.. saya baru melahirkan anak ke4 pada 22/7/19 secara normal.. saya baru 31y dan tiada apa2 masalah semasa mengandung mahupun bersalin.. cuma saya rasa dah cukup 4org zuriat.. 3girl & 1boy.. lepas besalin di Hospital kerajaan saya meminta kepada doktor pakar untuk BTL..pada mulanya doktor agak berat tetapi saya bertegas dengan keputusan saya dan suami jadi doktor bersetuju untuk buat BTL pada 9/10/19 nanti secara tebuk 3lubang.. boleh x saya nak tahu berapa lama luka tu akan sembuh kerana saya bekerja dan perlu memohon cuti tambahan utk melakukan BTL...

    ReplyDelete
  57. salam.. saya sekadar ingin berkongsi.. saya baru melahirkan anak ke4 pada 22/7/19 secara normal.. saya baru 31y dan tiada apa2 masalah semasa mengandung mahupun bersalin.. cuma saya rasa dah cukup 4org zuriat.. 3girl & 1boy.. lepas besalin di Hospital kerajaan saya meminta kepada doktor pakar untuk BTL..pada mulanya doktor agak berat tetapi saya bertegas dengan keputusan saya dan suami jadi doktor bersetuju untuk buat BTL pada 9/10/19 nanti secara tebuk 3lubang.. boleh x saya nak tahu berapa lama luka tu akan sembuh kerana saya bekerja dan perlu memohon cuti tambahan utk melakukan BTL...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sis sudi berkongsi..selalu luka operation 2 minggu dah baik..kalau setakat ditebuk sahaja mgkin lagi cepat proses penyembuhan..cuma jangan buat kerja berat2 jela sis...

      Delete
  58. Tq.baru lps bersalin cser n btl.mmg sakit belum hilang.beza kalau cser shj.

    ReplyDelete
  59. tq ats perkongsian btl..cuma nk tahu cser n btl dr akan buat sekali atas seleps beberapa hr

    ReplyDelete