Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)

Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)|  Kali ni nak share tentang diri sendiri...dah lama sebenarnya nak buat entry ni,tapi idea selalu tak de...tak tau nak cakap apa pun ye sebenarnya..agak-agak ramai ke yang diluar sana ada pengalaman yang sama macam kak lina.

Kalau dengar ikat rahim ni macam takut je kan...rasa macam serious,rasa macam ala aku dah tak boleh melahirkan zuriat lagi...macam-macam yang bermain di fikiran kak lina dulu...sedih tu jangan cakap la...tapi kak lina selalu fikir yang baik-baik sahaja...tapi sokongan moral dari suami dan family sangat penting ye...alhamdulilah kak lina dapat sokongan yang padu dari family...ini untuk kebaikkan dan kesihatan kak lina sendiri sebenarnya..

Anak pertama dulu emergency ceaser sebab dah terberak dalam perut hihi...tak sangka sangat kan...yelah sebab kak lina sakit tak lama,rasa perut memulas-mulas jer...pergi hospital cek...contraction dah kuat tapi kak lina masih tak sakit kuat...boleh makan lagi banyak2...sebab nya takut tak de tenaga untuk meneran...memang banyak gile la kak lina makan...haha...nasib tak baik bila Dr pecahkan air ketuban tapi air ketuban dah hijau menandakan bayi dah buang najis dalam perut...adoiii...bila Dr cakap Emergency Ceaser kak lina dah berdebor dah...yelah anak first kan xde pengalaman lagi...

Sebenarnya agak berisiko jugak nak buat pembedahan sebab kak lina baru je makan...sepatutnya kena puasa baru boleh ceaser kan...entahla kak lina redha jela masa tu..Kak lina bius satu badan tak tau apa pun yang jadi..alhamdulilah selamat semuanya,tapi tak dapat tengok baby lama jugak lah sebab kak lina tak boleh bangun langsung lepas operation..ngantuk kesan bius dan muntah sakit kepala.bila dapat tengok baby...wah seronoknya...hilang semua rasa sakit tu....

Anak Kedua pulak...Hmmm paling seksa rasanya dalam dunia haha...mana taknya,kak lina kena induce pagi isnin...pastu tak rasa sakit apa pun...Dr masukkan dos kedua pulak...ambik ko sakit nya macam nak putus pinggang dari badan macam ditarik2 gitu...yaallah rasa sakit tu tuhan jelah yang tau..tak boleh bangun...nak kalih badan pun tak larat...rupa dah macam hantu langsuir rasanya...menggila betul sakit dia...dah malam dalam kol 10 terpaksa ambik epidural sebab sakit sangat...jalan pulak lambat progress...akhirnya kol 7 pagi jalan dah 10 cm...yaallah dugaan apalah baby tak boleh keluar sebab tulang punggung kak lina macam sempit dan kepala baby tak lepas salah satu tulang tu...OMG ko rasaaaa????haha akhirnya sekali lagi kak lina diceaser..

Anak Ketiga memang kak lina tak de pilihan...semua Dr suruh ceaser je sebab kes yang lepas kan...3 Dr kak lina jumpa semua suruh ikat...ambik masa juga tau buat keputusan...lagipun kak lina umur dah banyak pastu ada masalah darah tinggi lagi...so untuk kebaikkan kak lina kena akur dengan keputusan Dr...cukuplah rasanya 3 orang anak lelaki...sekarang kak lina hanya fokus untuk membesarkan anaak2 je...Yang sulong 16 tahun...kedua 8 tahun dan si bungsu 3 tahun.


Kesan Selepas Ikat Peranakan
=======================

Selepas operation kak lina rasa macam ada sesuatu yang ketat je kat kiri dan kanan perut kita tu...mungkin ikatan kat rahim tu kan..
lama jugak rasa kebas kat rahim...bila kita pegang macam tak rasa pape..
haid kembali datang selepas sembilan bulan melahirkan (fully breasfeeding)
alhamdulilah kitaran haid kembali normal seperti biasa.
jangan risau tentang hormon kering atau sebagainya(takde kena mengena pun)
hanya saluran peranakan kita sahaja yang di ikat,tidak menggangu pun yang lain..
alhamdulilah semuanya normal seperti biasa ...xde apa pun yang berbeza..
lega lah sikit bila ikat ni sebab tak perlu risau terlajak atau tersangkut hihi..
Jalani hidup seperti biasa dan gembira jelah
jangan fikir yang bukan-bukan
jaga emosi diri kita sendiri


Sedikit Info tentang BTL(ikat peranakan)

===============================
BTL ialah Bilateral Tubal Ligation adalah kaedah pemandulan secara kekal.Biasanya ia dibuat dengan memotong,mengikat atau apa sahaja kaedah untuk memutuskan tiup fallopian(saluran peranakan)dari bersambung ke rahim.

Ada yang tanya..boleh mengandung ke kalau dah ikat ni...hmmm entahla tak tau nak cakap apa..itu semua kuasa Allah...kalau dia kata jadi maka Jadilah...siapalah kita nak menidak kannya...


Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)
Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)


12 comments:

  1. Ngeri Pula baca pengalaman Lina melahirkan. Apapun alhamdulillah semuanya selamat semoga anak2 Lina menjadi anak soleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mama...lina pun ngeri nak lalui lagi hihi...alhamdulilah dah selamat semuanya..aminn...tq mama

      Delete
  2. ngeee.. ngilu plak baca ha.. hee~ tapi ramai kata kalau dah ikat, tak boleh pregnant lagi.. tapi sekadar cakap orang la.. semoga lina baik baik saja ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye atie....memang tak boleh mengandung lagi kalau dah ikat...semua tu kuasa allah kan...tq atie..

      Delete
  3. Kalau dah 3x bersaljn caesar memg kne ikat kak lina..

    ReplyDelete
  4. semoga Zaki diberikan kesihatan yg baik kan..mana tau dia disembuhkan dari penyakit ni..

    ReplyDelete
  5. Assalam sis, saya pun dah ikat BTL selepas 4x czer,
    Anak pertama n ke2 songsang, yg ke 3 dh pakai IUD tapi sangkut juga, tapi Alhamdulillah sihat dan bijak, anak ke 4 mmg merancang mengandung seblum umur 35 thn. Alhamdulillah, nk tanya sis pernah dengar ke ada yg mengandung walaupun dh BTL?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...setakat ni tak pernah dengar lagi....macam mustahil juga nak mengandung sebab saluran kita dah dipotong pastu diikat pula....semuanya tu ketentuan tuhan la kan...

      Delete
  6. Hampir sama dengan citer sy... skg ni sy sgt risau xdtg period lgi..walhal sy kan da berikat...buat masa ni x p chek lgi ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah xlah kot...kdg2 period lambat dtg...saya pun hampir setahun baru datang period..

      Delete
  7. Mcm mn kita nk bt ikat rahim..mcm mn prosedual dia..umur saya dh 41 thn mmg saya larat dh nk bw perut..ank bongsu umo 3 thn..tiba2 saya disahkn prenant 3 bln..mahu terkejut saya bila doktor ckp..x percaya ckp doktor siap suruh scan lagi..aduhh😩😩la nak cuci mmg x blh sbb dh ada jantung tgn😕.berdosa pulak rasa..sbb mmg niat saya x nk dh lagi..faktor umo saya dh 41 thn..dgn bebenang keje yg berat2....dia pun pelik mcm mn saya blh prenant sedangkn kami mmg Merancang dh x nk ank lagi..tpi rezeki redha je la..sampai skrg saya x pergi klinik utk ibu mengandung buka buku pink tu😌😌..nk masuk 5 bln..saya ckp suami saya akan pergi bila 7 bln..sbb klinik cek ibu mengandung tu nurse2 semua siap pesan kat pd 3 thn yg lps harap awk last la jejak kaki ke klinik ni..bila ingat segan pulak rasa nk pergi cek tgk nurse yg sama busy body 😏😏

    ReplyDelete
  8. Biasanya DR yang suggestkan ikat kalau ada masalah...tp kes awak ni dah 41 tahun...dah boleh mintak lah BTL ni...xpe nnt lps bersalin yang ni boleh ikat....insyaallah ada rezeki setiap anak tu...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.