Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)

Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)|  Kali ni nak share tentang diri sendiri...dah lama sebenarnya nak buat entry ni,tapi idea selalu tak de...tak tau nak cakap apa pun ye sebenarnya..agak-agak ramai ke yang diluar sana ada pengalaman yang sama macam kak lina.

Kalau dengar ikat rahim ni macam takut je kan...rasa macam serious,rasa macam ala aku dah tak boleh melahirkan zuriat lagi...macam-macam yang bermain di fikiran kak lina dulu...sedih tu jangan cakap la...tapi kak lina selalu fikir yang baik-baik sahaja...tapi sokongan moral dari suami dan family sangat penting ye...alhamdulilah kak lina dapat sokongan yang padu dari family...ini untuk kebaikkan dan kesihatan kak lina sendiri sebenarnya..



Anak pertama dulu emergency ceaser sebab dah terberak dalam perut hihi...tak sangka sangat kan...yelah sebab kak lina sakit tak lama,rasa perut memulas-mulas jer...pergi hospital cek...contraction dah kuat tapi kak lina masih tak sakit kuat...boleh makan lagi banyak2...sebab nya takut tak de tenaga untuk meneran...memang banyak gile la kak lina makan...haha...nasib tak baik bila Dr pecahkan air ketuban tapi air ketuban dah hijau menandakan bayi dah buang najis dalam perut...adoiii...bila Dr cakap Emergency Ceaser kak lina dah berdebor dah...yelah anak first kan xde pengalaman lagi...

Sebenarnya agak berisiko jugak nak buat pembedahan sebab kak lina baru je makan...sepatutnya kena puasa baru boleh ceaser kan...entahla kak lina redha jela masa tu..Kak lina bius satu badan tak tau apa pun yang jadi..alhamdulilah selamat semuanya,tapi tak dapat tengok baby lama jugak lah sebab kak lina tak boleh bangun langsung lepas operation..ngantuk kesan bius dan muntah sakit kepala.bila dapat tengok baby...wah seronoknya...hilang semua rasa sakit tu....

Anak Kedua pulak...Hmmm paling seksa rasanya dalam dunia haha...mana taknya,kak lina kena induce pagi isnin...pastu tak rasa sakit apa pun...Dr masukkan dos kedua pulak...ambik ko sakit nya macam nak putus pinggang dari badan macam ditarik2 gitu...yaallah rasa sakit tu tuhan jelah yang tau..tak boleh bangun...nak kalih badan pun tak larat...rupa dah macam hantu langsuir rasanya...menggila betul sakit dia...dah malam dalam kol 10 terpaksa ambik epidural sebab sakit sangat...jalan pulak lambat progress...akhirnya kol 7 pagi jalan dah 10 cm...yaallah dugaan apalah baby tak boleh keluar sebab tulang punggung kak lina macam sempit dan kepala baby tak lepas salah satu tulang tu...OMG ko rasaaaa????haha akhirnya sekali lagi kak lina diceaser..

Anak Ketiga memang kak lina tak de pilihan...semua Dr suruh ceaser je sebab kes yang lepas kan...3 Dr kak lina jumpa semua suruh ikat...ambik masa juga tau buat keputusan...lagipun kak lina umur dah banyak pastu ada masalah darah tinggi lagi...so untuk kebaikkan kak lina kena akur dengan keputusan Dr...cukuplah rasanya 3 orang anak lelaki...sekarang kak lina hanya fokus untuk membesarkan anaak2 je...Yang sulong 16 tahun...kedua 8 tahun dan si bungsu 3 tahun.


Kesan Selepas Ikat Peranakan
=======================

Selepas operation kak lina rasa macam ada sesuatu yang ketat je kat kiri dan kanan perut kita tu...mungkin ikatan kat rahim tu kan..
lama jugak rasa kebas kat rahim...bila kita pegang macam tak rasa pape..Alhamdulilah dah lama2 hilang sendiri..

Kesan sampingan lain sakit pinggang dan lutut,itu kerana Epidural rasanya,kalau berat badan naik macam-macam masalah dapat,sebab tu kak lina sedaya upaya jaga makan agar berat badan maintain jer..

haid kembali datang selepas sembilan bulan melahirkan (fully breasfeeding)
alhamdulilah kitaran haid kembali normal seperti biasa.
jangan risau tentang hormon kering atau sebagainya(takde kena mengena pun)
hanya saluran peranakan kita sahaja yang di ikat,tidak menggangu pun yang lain..
alhamdulilah semuanya normal seperti biasa ...xde apa pun yang berbeza..
Hubungan suami isteri pun normal seperti biasa..sama je sebelum dan selepas BTL
lega lah sikit bila ikat ni sebab tak perlu risau terlajak atau tersangkut hihi..
Jalani hidup seperti biasa dan gembira jelah
jangan fikir yang bukan-bukan
jaga emosi diri kita sendiri




Sedikit Info tentang BTL(ikat peranakan)

===============================
BTL ialah Bilateral Tubal Ligation adalah kaedah pemandulan secara kekal.Biasanya ia dibuat dengan memotong,mengikat atau apa sahaja kaedah untuk memutuskan tiup fallopian(saluran peranakan)dari bersambung ke rahim.

Ada yang tanya..boleh mengandung ke kalau dah ikat ni...hmmm entahla tak tau nak cakap apa..itu semua kuasa Allah...kalau dia kata jadi maka Jadilah...siapalah kita nak menidak kannya...


Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)
Kesan Selepas BTL(Ikat Rahim)




Previous Post
Next Post

About Author

Hi..Saya Lin Liena owner kepada blog ini...Terima kasih kerana sudi singgah blog saya..Sila tingalkan komen dan pandangan anda disini...Jika ingin menghubungi saya sila email ke linliena30@gmail.com

32 comments:

  1. Ngeri Pula baca pengalaman Lina melahirkan. Apapun alhamdulillah semuanya selamat semoga anak2 Lina menjadi anak soleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan mama...lina pun ngeri nak lalui lagi hihi...alhamdulilah dah selamat semuanya..aminn...tq mama

      Delete
  2. ngeee.. ngilu plak baca ha.. hee~ tapi ramai kata kalau dah ikat, tak boleh pregnant lagi.. tapi sekadar cakap orang la.. semoga lina baik baik saja ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye atie....memang tak boleh mengandung lagi kalau dah ikat...semua tu kuasa allah kan...tq atie..

      Delete
  3. Kalau dah 3x bersaljn caesar memg kne ikat kak lina..

    ReplyDelete
  4. semoga Zaki diberikan kesihatan yg baik kan..mana tau dia disembuhkan dari penyakit ni..

    ReplyDelete
  5. Assalam sis, saya pun dah ikat BTL selepas 4x czer,
    Anak pertama n ke2 songsang, yg ke 3 dh pakai IUD tapi sangkut juga, tapi Alhamdulillah sihat dan bijak, anak ke 4 mmg merancang mengandung seblum umur 35 thn. Alhamdulillah, nk tanya sis pernah dengar ke ada yg mengandung walaupun dh BTL?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...setakat ni tak pernah dengar lagi....macam mustahil juga nak mengandung sebab saluran kita dah dipotong pastu diikat pula....semuanya tu ketentuan tuhan la kan...

      Delete
  6. Hampir sama dengan citer sy... skg ni sy sgt risau xdtg period lgi..walhal sy kan da berikat...buat masa ni x p chek lgi ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah xlah kot...kdg2 period lambat dtg...saya pun hampir setahun baru datang period..

      Delete
  7. Mcm mn kita nk bt ikat rahim..mcm mn prosedual dia..umur saya dh 41 thn mmg saya larat dh nk bw perut..ank bongsu umo 3 thn..tiba2 saya disahkn prenant 3 bln..mahu terkejut saya bila doktor ckp..x percaya ckp doktor siap suruh scan lagi..aduhh😩😩la nak cuci mmg x blh sbb dh ada jantung tgn😕.berdosa pulak rasa..sbb mmg niat saya x nk dh lagi..faktor umo saya dh 41 thn..dgn bebenang keje yg berat2....dia pun pelik mcm mn saya blh prenant sedangkn kami mmg Merancang dh x nk ank lagi..tpi rezeki redha je la..sampai skrg saya x pergi klinik utk ibu mengandung buka buku pink tu😌😌..nk masuk 5 bln..saya ckp suami saya akan pergi bila 7 bln..sbb klinik cek ibu mengandung tu nurse2 semua siap pesan kat pd 3 thn yg lps harap awk last la jejak kaki ke klinik ni..bila ingat segan pulak rasa nk pergi cek tgk nurse yg sama busy body 😏😏

    ReplyDelete
  8. Biasanya DR yang suggestkan ikat kalau ada masalah...tp kes awak ni dah 41 tahun...dah boleh mintak lah BTL ni...xpe nnt lps bersalin yang ni boleh ikat....insyaallah ada rezeki setiap anak tu...

    ReplyDelete
  9. salam.. saya xdaq masalah bab bersalin.. alhamdullilah mudah bsalin.. tp skang ank dah 4org... plan mmg xnk ank lg kalo blh... tp takut plak procedur nk buat btl nie... operate ker???

    ReplyDelete
  10. Saya baru keguguran. Actually saya dh 42thn...tak sangka mngandung lg..huhu... Tiga ank saya semua dilahirkan czer. Tp mmg tak ambil apa2 perancang lpas yg ketiga tu dan mmg tak mengandung pun lpas tu. Tp lpas 8thn, saya disahkn mngandung...cemas jgk sbb umur pun dh 42...huhu... Tp mmg takde rezeki, bby gugur di.usia 3bln. Skrg ni rasa mcm nk ikat sbb risau termengandung pulak..huhu... Moga Allah permudahkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu umur dah 42 mmg byk risiko klu pregnant kan..semoga dipermudahkan ye puan

      Delete
  11. Hi nak tanya saya sekarang mengandung anak no 4 dan berumur 29 tahun, saya merancang juga tapi alhamdulillah semua rezeki datang tanpa di duga. Ketiga tiga anak saya bersalin normal dan alhamdulillah saya tidak ada masalah kesihatan. Jadi saya berniat selepas bersalin no 4 saya nak ikat terus boleh ke? Sebab xde kesempatan lagi nak tanya doctor bole ke bersalin normal nak ikat terus dalam satu masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya klu xde masalah dr tak akan ikat...

      Delete
  12. Baru buat BTL 16 Mei lepas. Faktor umur dan penyakit darah tinggi. Kepada sesiapa yang nak buat tu fikir masak2 lebih2 lagi kalau masih bawah 40 tahun.

    ReplyDelete
  13. Sy pn dh bt BTL 6thn lps.. period sy mmg dtg on time xpnh lwat...tp bln ni 5/5 dtg 1ari skit je..mcm last period coklat2...smlm plk mse kncing kluar lndir coklat...tnda2 nk mai bln ada...skit pinggang truk...tp still x mai...pnh bt upt 2x single line je...pning

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aslkm. Sekarang ada news apa yg sudah berlaku? Pregnant ka tidak?

      Delete
  14. Sy br bt BTL 11.06..bersalin anak no 4..betul ke memang rasa berdenyut2 kt tempat ikat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye saya rasa berdenyut2 kat situ...tapi bila dah lama2 dah hilang dah rasa denyut ti

      Delete
    2. Sis lina...sy br buat BTL...tu la nl tnye dkt kiri dan kanan tu ad rase denyut2 kan...lame mne br hlg rase ty

      Delete
    3. saya dalam 6 bulan juga baru hilang...agak lama..

      Delete
  15. 23 mei lepas sy brsalin ank ke4. Ank prtama hgga ke3 smua brsalin normal...Tiba yg ke4 ni trpksa operate emergency sbb breech msa dlm labour..alang2 dh kena operate tu sy mntk doc buat BTL..dengan keizinan suami.. sy mmg dh tk larat nk mngndung lg...umur dh 38thn ni rsa mcm2 dh msa ngandung....mmg ada ada rsa kebas2 tu..hrp2 tk lama la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sis..rasa kebas tu lama2 hilang..samalah kita boleh rehat lepas ni hihi

      Delete
  16. Sy nikah kali kedua pd tahun 2013 & pernah keguguran pd tahun 2014.sblm tu dh punya 1 anak dr perkahwinan pertama.tahun 2016 sy pregnant & keluar masuk wad sbb gula dlm darah tinggi & on insulin.dlm masa yg sama tekanan drh xstabil akibat stres.masuk bln ke 7 sy mula hypo & di mnta stop insulin.masuk bulan ke 8 sy preeklampsia.25/11/2016 masuk wad sbb bengkak kaki tgn.27/11/2016 semasa sarapan doktor melawat ke wad2.masing2 memandang sy.xlama doktor pakar dtg.mereka berbincang sesama sndiri & akhirnya doktor pakar dtg ke sy & beritahu muka sy sembab & sy akn di czer pd pukul 1 ptg.pukul 11 suami dtg & dgr penerangan dr doktor.doktor cadangkan utk ikat.suami xsetuju sbb dia nk anak lg tp doktor terangkan risiko jika sy pregnant lg.kemungkinan sy lumpuh atau lbh teruk lg mati.sy terangkan pd suami mnta dia bersyukur sbb sy beri dia zuriat & berjanji akn besarkan satu2nya anak kami dgn baik.skrg anak dh setahun 10 bln.still bf.haid lancar setiap bln cuma 3 hari pertama keluar darah yg banyak.2 hari sblm haid pasti sy demam.sblm ni xpernah cmni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kerap demam better buat check up sis..
      tapi kalau 3 hari pertama period tu sama dengan saya...memang banyak...

      Delete
  17. Saya dah buat procedure BTL... Betol apa kata kak lina tu, rasa kebas kt bahagian rahim, kulit pd perot x rasa apa. Mula tu ingt serious sgt ke sbb rasa kebas lagi. Bila dh baca article kak linax la merisaukan lagi. Mgkin itu mmg kesan2 sbb baru lagi buat BTL tu, selepas anak ke 3.baru 19 hari saya bersalin secara czer.Rasa ngilu pada kiri dan kanan tmpt yg di ikat saya research ttg kesan procedure BTL ni sbb risau keadaan yg saya alami.so saya x berapa risau lagi slps membaca text yg kk lina share.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul...sama sangat dengan apa yang kak lina rasa...jangan risau nnt lama2 hilang sendiri..

      Delete
  18. salam..sy BTL after kandungan ke 6..
    sekarang usia baby dah 10 bulan..2 bulan kebalkangan ni haid saya tidak teratur..tp sakit pinggang n pening nk dtg bulan tu ada..tp masih haid nya belum muncul..
    kenapa ye period sy tak teratur sedangkan sy tahu BTL tak ganggu haid..boleh terangkan sikit tak why?

    ReplyDelete