Resepi Viral | Fishball CelupTepung

Resepi Viral | Fishball CelupTepung... Assalamualaikum....selamat hari minggu kawan2 semua..pergi mana tu??kak lina tak g mana2 pun hari ni,hati rasa sedih dan gundah gelana,untuk hilangkan perasaan tu kak lina suka sibukkan diri...so masak jelah hari ni ...hari ni banyak masa terluang,so kak lina nak cuba lah resepi yang tengah viral kat facebook tu..haha...pantang dengar viral kan...kuat betul kuasa viral ni....semua orang nak cuba kan...kak lina salah sorang yang pantang dengar viral...semua nak pergi,buat dan tengok...haha sabo jelah...

Fishball celup tepung ni tak susah mana pun buat,tapi hasil dia kebaboom la..anak2 kak lina suka pulak makan...rangup sangat...time makan tu memang dengarlah dia punya krup krap tu...


Fishball ni korang basuh bersih2...belah dua ok...kalau tak belah dia tak mo rangup...pastu toskan fishball biar air dia keluar....kalau ada lidi bolehlah dicucuk macam kat atas tu...kalau xde pun xpe jahhh....apa yang adooo jelah....haha...


Bancuhan tepung:
Tepung gandum
Telor 1 biji
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
Serbuk perasa ( jika perlu )
Serbuk lada sulah ( jika perlu )
Lada hitam biji yg dikisar ( jika hendak pedas )

**kak lina guna tepung goji jer...kalau ada tepung bestari pun boleh...senang kerja sikit kan...kalau xde tepung segera ikutlah resepi kat atas tu ye...senang je tu...

**Bancuhan tepung jangan pekat sangat dan cair sangat ye...pandai2 la ejas..kalau cair tepung xnak melekat kat fishball nanti...



Goreng fishball sampai garing..


Taraaaaa.....dah siap,bolehla makan dengan cili sos....sedap uolssss...berebut2 anak kak lina makan...suka tengok diaorang  makan kan...penat pun tak terasa bila anak2 suka makan masakan kita...SELAMAT MENCUBA......

37 comments:

  1. Perghhhhhh ni macam mudah sangat ni nak buat! okay nanti kena try ni hehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..memang mudah sangat syed...pejam mata je siap...

      Delete
  2. Replies
    1. bukan budak2 je suka...mak budak pun suka...hihi

      Delete
  3. banyak betul resepi viral skrg ni yek.. boleh cuba yg ni pulak nnti utk anak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula lea...best2 pulak tu kan resepinya...kak lina suka cuba resepi yang baru...

      Delete
  4. Kalau tak nak goreng tapi kita panggang, boleh ke? Buat stail bbq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje dik....lagi sihat macam tu...

      Delete
  5. Ni menu jahat ni lina. Boleh habis sekejapan je ni. Nak cuba lah nanti.

    Be happy ye lina. Senyum selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang jahaat ni ana...dah makan xleh berenti hihi

      Delete
  6. Oh yeah. Akan try untuk buat bagi makan kat anak-anak sedara kelak. Mesti diorang gembira bukan main kelak. Hehe

    ReplyDelete
  7. Rasa macam pernah makan la.. hihi

    ReplyDelete
  8. Nampak sedap makan macam ni leh.. Nak try try... Yummy!

    ReplyDelete
  9. Kalau di luar ni, pasti harganya dalam seringgi ke dua ringgit kan. Sedangkan, nak buatnya bukan main senang.

    http://panphila.blogspot.my

    ReplyDelete
  10. Oohh I love fishballs! Your fishballs there are quite different from ours here in the Ph though! Hehe! :)

    ReplyDelete
  11. Memang tak susah nak buat pun. Tapi I pantang minyak di seluruh dapur je. LOL Orang lain yang buat, I yang makan.

    ReplyDelete
  12. bestnya..pasal makan memang i suka

    ReplyDelete
  13. I have tried this when I was back in my hometown and I love it

    ReplyDelete
  14. This is so good. Looks very yummy and foodies would gobble all down!

    ReplyDelete
  15. Menarik juga resepi ni, Bolehlah try nanti... Bonde singgah sini dr www.bondezaidalifah.com.. done follow awak :)

    ReplyDelete
  16. my girls love fish balls. thanks for the recipe

    ReplyDelete
  17. Ini tersangatlah mudah, hahah. Emi suka guna tepung bestari yg pedas2 sket tu

    ReplyDelete
  18. wah sedapnya dulu selalu beli katpasar malam. Sekarang dah mahal dh. 2 cucuk RM1

    ReplyDelete
  19. Alamak...ini fav Dania ngan Dida..ok..bleh buat..nanti dh buat akak update kat blog eh...

    ReplyDelete
  20. Sedapnya.. Dahlah perut lapar nie..

    ReplyDelete
  21. you just made this simple food extremely appetising..I am sure many are very hungry now..this includes myself...

    ReplyDelete
  22. Yummm..never thought of frying the fish ball like this! :)

    ReplyDelete
  23. Ini memang best! kalau start tak boleh stop, kena sampai habis baru puas.

    ReplyDelete
  24. nak try jugak tq share resepi

    ReplyDelete
  25. Thanks for sharing dear! Tak pernah I try this! Looks yummy and easy to do =P

    ReplyDelete
  26. woww nampak menyelerakan lah kak linaa. nak curi satu batang boleh? haha

    ReplyDelete
  27. nampak begitu sedap sekali. blhtiru resepi ni..
    Jalan2 di sini.
    #AFBiers

    ReplyDelete
  28. Looks so delicious and easy to do! But i'm still scare of oil. forever steam my food hahahaha -Joysofyz

    ReplyDelete
  29. Looks so yummy and easy to make... Gonna try my hands on it

    ReplyDelete
  30. ni minum petang sambil2 hari hujan ni best ni..

    ReplyDelete

Powered by Blogger.