Resepi Makaroni Goreng

by - August 02, 2017


Resepi Makaroni Goreng|  Sesekali tekak meminta nak makan western apa salahnya kita layan kan...lagipun masakan western ni mudah dan cepat..bahan-bahan nak masak pun mudaah didapati,sesekali boleh la makan makaroni ni...selalu muak pulak,biasalah tekak melayu kan..wajib makan nasi hari-hari.korang suka tak makan makaroni goreng ni???hahaha mesti ada yang suka dan mesti ada yang tak suka kan...seriously...kak lina paling tak suka makaroni ni dulu...spageti pun tak reti nak makan tau...kalau tengok orang maka mesti cakap...eiii sedap ke hah???apsal aku makan rasa tak sedap...haha...rupanya takdelah macam tu sekali tak sedapnya kan....mungkin tengok cara kita masak jugak lah..

Alhamdulilah sekarang tekak kak lina dah boleh terima makaroni dan spageti..kak lina masak ikut cara kak lina lah...lebihkan cili dan kurangkan masam...hah baru boleh telan spageti tu...kita melayukan rasa dia...tak gitu hihihi....jom tengok resep makaroni goreng simple dan mudah ni..


Resepi Makaroni Goreng
Resepi Makaroni Goreng

Resepi Makaroni Goreng

Bahan2
  •  1 bungkus makaroni - rebus sampai lembut
  •  ayam/daging kisar - Guna daging burger pun boleh 
  • 2 biji bawang besar - potong dadu
  •  2 senduk cili kisar 1 tin sos prego (saya guna yg original punya) 
  • cendawan butang karot - potong dadu
  •  lada benggala - potong dadu
  •  garam
  •  gula
  •   serbuk lada hitam
  •  mixed herbs 
  • minyak masak
  • sosej-optional

Cara-Cara
  • Panaskan minyak.
  •  Tumis bawang besar sampai layu. 
  • Kemudian masukkan cili kisar. Biar sampai cili masak.
  •  Masukkan ayam kisar. Gaul sebati. 
  • Teruskan memasak sampai air ayam kering.
  •  Tuangkan sos prego.
  •  Letakkan sedikit mixed herbs. Kacau sebati.
  •  Masukkan pula cendawan butang, karot dan lada benggala.
  •  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  •  Akhir sekali, masukkan makaroni. Gaul sebati. Padamkan api. Sedia untuk dihidangkan.


You May Also Like

23 comments

  1. Sedap pulak tengok..hehe

    Sy suka tengok orang post gambar makanan ni..baru rasa inspired sikit nak masak hihi

    ReplyDelete
  2. Sedap pulak tengok..hehe

    Sy suka tengok orang post gambar makanan ni..baru rasa inspired sikit nak masak hihi

    ReplyDelete
  3. Fav DANIA ni...nanti boleh buatkan untuk dia jugak la

    ReplyDelete
  4. Huhuii rajinnn la sis ni... Saluteeee hihiii

    ReplyDelete
  5. Yummyy..sedapnua .. caranya macam buat spaghetti kan ..ada tambah cili kisar ya ..menarik jugak bagi org yg sukakan pedas

    ReplyDelete
  6. Sedapnya.. mama dtg bawa pinggan ni

    ReplyDelete
  7. nyam2.. sedapnye nampak.. Leh cuba nnti.. Makaroni ada sikit lagi lam lemari tu..

    ReplyDelete
  8. Ya Allah tenghari macam ni tengok resipi yang enak lagi menyelerakan ni rasa macam nak buat jer.. Nanti kita cuba thanks share..

    ReplyDelete
  9. Nampak gaya kalau masuk kat sini selalu sure badan bertambah bolattt..tgok gambar makan buat nak kedapur cari makan..hahaha

    ReplyDelete
  10. Fav ana juga ni. Nak sikit plsss. Hehe

    ReplyDelete
  11. Sedap pula tengok, lama tak makan. nak masak untuk anak2 takut maknyee pula lebih2 nanti, masih on diet :(

    ReplyDelete
  12. uisyyy menyelerakan betul! baru lepas makan pun boleh buat lapar balik ni!

    ReplyDelete
  13. Wah, sedapnya nampak. Nak buatnya pun xde la susah sangat. Kena try ni

    ReplyDelete
  14. Fuhhh lama tak makan makaroni goreng.. berselera tengok :)

    ReplyDelete
  15. wow don't know got this type.Shall tell my sis of this and my son also like to eat macaroni.

    ReplyDelete
  16. sekali sekala tekak ni nak jgak makanan western kan.

    ReplyDelete
  17. Lamanya tak memasak makaroni gini - jadi teringin plak lepas tengok gambar-gambar nie.

    ReplyDelete
  18. Kita kurang gemar sikit dengan makaroni... Tapi kalau dah ada depan mata, tetap bedal je... hahah lapar

    ReplyDelete
  19. jarang makan makaroni tapi kalau orang masakkan makan sampai kenyang ;P

    ReplyDelete
  20. tekak melayu mesti cari yang pedas-pedas kan..

    ReplyDelete
  21. Antara makanan budget utk student juga ni..Selalu masak buat bekal ke kelas dulu, hehe.

    ReplyDelete
  22. Sedap sangat ni. Anak-anak suka. Boleh cuba resepi baru nanti.

    ReplyDelete



Popular Posts