Luahan Hati Farah Lee(isteri ally iskandar)



Luahan Hati Farah Lee(isteri ally iskandar)|Tiada pasangan suami isteri yang mahukan perkahwinan mereka berakhir dengan penceraian, lebih-lebih lagi jika sudah memiliki cahaya mata hasil perkongsian hidup. Namun bukan jodoh semua pasangan ke akhir hayat. Begitulah juga perkahwinan Farah Lee dan Ally Iskandar. Mereka berdua telah bercerai pada 17 Ogos 2016. Hasil perkahwinan, mereka mempunyai seorang cahaya mata iaitu Maream Esabel.Apabila sudah bergelar janda, sudah pasti ada kritikan, tohmahan dan pandangan sinis yang diterima oleh Farah Lee. Apa sahaja yang dilakukan pasti ada yang tak kena di mata sesetengah manusia. Terbaru, Farah Lee telah menulis panjang lebar meluahkan isi hatinya. Sedih juga membacanya.


Tunjuk sedih selalu kang orang cakap tak moved on meroyan pulak, tunjuk happy side pulak ramai nak ikut dia ingat jadi janda ni best sangat kot ? Sharing ni agak personal tapi harapan semoga ia dapat buka mata mereka yang ada plan untuk bercerai, berfikir lagi..Firstly keputusan bercerai ni bukan kehendak aku. Aku setuju diceraikan kerana menghormati kehendak pihak satu lagi. I believed he had done his best and that was his time to tawakkul so he decided to ceraikan. But for me, I masih rasa belum did my best jadi aku masih mahu pertahankan, tambahan kami ada Maream..Jadi walau dah dilafazkan talak, dalam tempoh iddah aku masih mahu tinggal serumah (islam galakkan untuk talak rajie). Macam2 usaha. Kalau orang tengok, macam tiada maruah. Parents aku marah, kata mereka kenapa masih terhegeh.? Aku kata ini bukan kerana dia tapi kerana Allah. Sebab bukanlah dia perfect sangat sampai aku tak nak lepaskan ? Bukanlah aku rasa tak mampu cari ganti yang lebih hebat ? Tapi ia janji dengan Allah yang perlu aku tunaikan..Perselisihan bagi aku biasa dalam rumahtangga. Kita berkorban, mereka juga. Ada benda yang kita tak suka pada mereka, begitu juga mereka. Tapi sebab kita dah berakad, sabar, jangan senang-senang nak leraikan. Marriage needs toleration, marriage needs sacrifices. Ni bukan bercinta, ni bukan bertunang, ni perkahwinan..Jadi, sabar. Usaha. Berdoa, tahajjud, zikir. Buat baik dengan semua orang. Banyakkan sedekah. Ikhlaskan diri dengan pengorbanan yang diberi. Involve keluarga, pihak luar if terlibat dan bincang bersama. Hadir kaunseling. Jumpa ustaz, amalkan pendinding diri (mungkin berkaitan dengan makhlus halus). Kalau perlu, cuba duduk asing dahulu..Since relationship takes two to tango, kalau pihak satu lagi bagi kerjasama, usaha di atas mungkin berjaya. Kalau tak, menjanda lah kita ? Tapi at least kita tahu kita dah berusaha, no regrets. Sampai tahap ni, kita akan senang redha. Sampai dah redha, kita akan bersyukur..Jadi, selagi masih ada peluang, usahalah pertahankan. Mungkin tak bahagia sekarang, tapi berkat sabar dan ingin turuti suruhan Tuhan, bahagia akan tampil nanti. Kalau tak didunia, di Syurga pasti.
. Sedih kan membacanya? Kita tidak merasai apa yang dialami oleh Farah dan juga Ally di dalam perkahwinan mereka, jadi janganlah kita menjadi hakim sesuka hati. Apa pun, semoga Farah tabah menghadapi dugaan ini. Doakanlah agar Farah akan bertemu seorang lelaki yang akan berjaya mengisi kekosongan hatinya. Insya Allah. Amin.

Sumber BeautifulNara


Luahan Hati Farah Lee(isteri ally iskandar)
Luahan Hati Farah Lee(isteri ally iskandar)

5 comments:

  1. Datangnya.. perkahwinan terkandas Di tengah jalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye mama...kesian anak jadi mangsa

      Delete
  2. bukan semua isteri nak jadi janda kan Lina..perkahwinan tu umpama satu perjudian...maaf kalau akk salam sebut tp mmg betul it takes 2 to tango..saling tolong menolong, bertolak ansur, menerima kekurangan dan kelebihan kedua2 pihak dan yg paling pentin saling memperbaiki diri dan bersama menempuh dugaan hidup dalam senang mahupun susah..yg penting usaha..Wallahuallam

    ReplyDelete
  3. betul tu umi...kita kena banyak mengalah dan bertolak dalam perhubungan kan...yang kecik2 tu jnganla diperbesarkan

    ReplyDelete
  4. Cantik Farah Lee ni. Moga ketemu bahagia yang dicari...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.