Resepi:Ayam Masak Merah Simple Dan Sedap

Ayam Masak Merah
Assalamualaikum....

Kak Lina masak ayam masak merah hari ni..menu ni anak bujang kak lina yang request..so....sebagai emak yang rajin dan baik(cehhhh)hahahahah....kak lina pun tunaikanlah permintaan dia...walaupun rasa penat dan letih kak lina tetap juga memasak untuk anak-anak..time cuti ni bolehla masak berat-berat sikit,kalau hari sekolah tu sibuk..kak lina lebih suka masak yang simple dan cepat.

Resepi ni kak lina minta dengan mak kak lina,tapi rasa tu tak taula camne...insyaallah tak mengecewakan sesiapa yang makan la....

ok jom kita tengok resepi ni versi kak lina.


RESEPI AYAM MASAK MERAH

Bahan-bahan
Ayam 1 ekor(dilumur garam kunyit)-Digoreng separuh masak
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit  kayu manis
Tomata dibelah 4
Sos cili 2 sudu besar
Garam
Gula
Santan 2 sudu besar
Air satu cawan
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
seinci halia
seinci lengkuas(tak letak sebab xde)
15-20 tangkai lada kering(rebus sekejap)

Bahan Hiris
1 biji bawang holland
1 biji bawang putih

Cara-cara:
Tumis bahan hiris tadi sampai kuning,kemudian masukkan bahan kisar sampai pecah minyak dan garing.Bila dah pecah minyak masukkan ayam yang telah digoreng tadi.kemudian masukkan air banyak mana yang kita suka.masukkan santan untuk memekatkan kuah kita.
Masukkan buah tomato dan garam tadi.
Sebatikan rasa...kalau dah cukup rasa semua..bolehla tutup api...Ayam masak merah ni sedap dimakan dengan nasi tomato atau jagung...tapi kak lina makan dengan nasi putih je.
Doneeeee.....


MENULIS DARI HATI
-KAK LINA-










10 comments:

  1. Amboii kelasss menu kk lina pot pet todayy.. Hahaa

    ReplyDelete
  2. Nyumm nyumm sodapnya nampak gambar tu kak lina ehh.. Nak cuba nanti... mesti meletop ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap lea....ceh..masuk bakul angkat sendiri haha

      Delete
  3. Lebih kurang sama juga care kita masak. Tapi selalunya saya pakai ayam bahagian isi sebab itu yang suami dan saya suka makan. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke...tapi kat umh ni tak mo makan isi haha

      Delete
  4. Thanks for sharing ayam masak merah recipe. Never attempted yet but your photo makes me want to try it out.

    ReplyDelete
  5. Look so delicious! Guess I should try your recipe!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi shini...u should try this recipe

      Delete

Powered by Blogger.