Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest


Join Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest and Win Lazada Shopping Vouchers!


Assalamualaikum...

Pertama kali nak join contest dari lazada ni....kita cubalah kan,mana tau ada rezeki kak lina nak raya ni...dapatlah tambah-tambah apa yang kurang nanti..

jommmm...Bismillah

Theme: Delicious Ramadhan 

 a. What are your favorite Iftar dishes?
      -  (selalunya bila puasa saya suka makan ayam masak merah)

 b. Share the recipes of the dishes

RESEPI AYAM MASAK MERAH



Bahan-bahan


Ayam 1 ekor(dilumur garam kunyit)-Digoreng separuh masak
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit  kayu manis
Tomata dibelah 4
Sos cili 2 sudu besar
Garam
Gula
Santan 2 sudu besar
Air satu cawan
Minyak untuk menumis

Bahan Kisar
3 biji bawang besar
2 biji bawang putih
seinci halia
seinci lengkuas(tak letak sebab xde)
15-20 tangkai lada kering(rebus sekejap)

Bahan Hiris
1 biji bawang holland
1 biji bawang putih

Cara-cara:
Tumis bahan hiris tadi sampai kuning,kemudian masukkan bahan kisar sampai pecah minyak dan garing.Bila dah pecah minyak masukkan ayam yang telah digoreng tadi.kemudian masukkan air banyak mana yang kita suka.masukkan santan untuk memekatkan kuah kita.
Masukkan buah tomato dan garam tadi.
Sebatikan rasa...kalau dah cukup rasa semua..bolehla tutup api...Ayam masak merah ni sedap dimakan dengan nasi tomato atau jagung...tapi kak lina makan dengan nasi putih je.
Doneeeee....
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes? 
Join Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest and Win Lazada Shopping Vouchers!
Best jugak kan kalau dapat tambah2 aksesori dapur...yela kita kan masak setiap hari
Lazada memang terbaik lah...semua barang memang ada ,cakap je apa nak semua adoooo..
nak beli barang rumah pun ada tengok SINI

Join Lazada Ramadhan Raya Blogger Contest and Win Lazada Shopping Vouchers!

Kalau nak beli barang kuih pulak boleh usha sini...banyak diskaun uolsssss....bestnya,ni baru betul2 raya...





Haishhhhhh....tak sabarlah nak raya camni...
Jangan lepaskan peuang... Marhaban Ya Ramadhan and Riang Ria Raya sale dari lazada menanti dan menunggu anda semua..mana nak dapat harga murah macam ni...tanpa perlu keluar rumah pun..hanya duduk dirumah sahaja.
DONEEEEE...

Tengok kat sini ada diskaun 90%....adoiii rambang mata kak linaaaaa...Terima kasih LAZADA bagi kami diskaun banyak-banyak...sayang LAZADA ketat-ketat hahahha


lazada contest

JOM KORANG JOIN kat https://www.lazada.com.my/blogger-contest/
MENULIS DARI HATI
-KAK LINA-











2 comments:

  1. Bestnya, tq for sharing resepi ayam masak merah! Nak puasa ini banyak orang google resepi!

    ReplyDelete
  2. wah !! asal i lebih tertarik kat resepi berbanding LAZADA punya iklan tu ? hee~ lapar suda !!!!

    ReplyDelete

Powered by Blogger.