Ayam Masak Sambal

Assalamualaikum....

Dah masak ke semuanya..mestilah dah kan..masak apa la tu kan,jadi orang perempuan ni kena la rajin try and arrow kan..kadang2 pening tak tau nak masak apa,ada masa pulak idea mencurah-curah di tambah pulak rajin yang luar biasa,itulah yang biasa terjadi dalam hidup kita.
Ada masa pulak,masak apa pun tak menjadi,masak serba tak kena,tak sedapla,apalah kan..
tak pelah yang penting kita masuk dapur jugak untuk mengisi perut kita dan keluargaa kita.
Sebenrnya memasak ni perlu kesabaran...kalau hari ni tak jadi jangan putus asa,mesti jadikan juga ok..kalau kita rajin insyaallah mesti ada hasilnya insyaallah.

Hari ni nak kongsi resepi ayam masak sambal..
selalu sangat masak ni,yela ni lauk kegemaran aku..
next resepi nak share dengan uols resepi kari mamak aku..hihi tunggu okey..


Bahan2
1 ekor ayam -lumur garam dan kunyit
(Goreng separuh masak)
3 biji bawang merah(yang besar)
3 ulas bawang putih
4-5 sudu cili kisar
2 sudu besar cili sos
garam
gula

cara2
kisar bawang merah dan putih hingga halus
tumis bahan kisar hingga wangi,masukkan cili kisar tadi sehinga garing.
masukkan sedikit air dan sos cili,garam dan gula..masak sehingga pekat.
air tu ikut suka korang la nak pekat macamana.kalau suka letakla serbuk perasa sedikit.

akhir sekali masukkan ayam goreng tadi dan bawang yang dihiris bulat2..gaul rata dan sedia untuk dimakan...da siap.... senang je kan....


5 comments:

  1. kite singgah sini n follow done.. sedap pulak tgk ayam ni..

    ReplyDelete
  2. Thanks for the recipe. I like ayam sambal. Will try to cook on my own.

    ReplyDelete
  3. The final dish looks tasty and well blended. And very enticing. I need more rice for this!

    ReplyDelete

Powered by Blogger.